in

Rusija ne priznaje rusku vakcinu koju primite u Srbiji

Sputnik V

Da li to Rusi ne priznaju sopstvenu vakcinu?

Portal Nova.rs piše da se njihovoj redakciji javila čitateljka koja je primila obe doze Sputnjik vakcine, ali nije sigurna da će moći da otputuje u Rusiju bez dodatnih testova. Sudeći po pravilima koja su predstavljena na sajtu Ministarstva spoljnih poslova, Rusi priznaju jedino potvrde i QR kodove koje je izdala neka od njihovih institucija.

Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova – stoji baš kao što je čitateljka rekla.

„Državljani Srbije mogu da uđu u Rusku Federaciju. Ulazak u Rusku Federaciju omogućen je svim stranim državljanima i licima bez državljanstva bez PCR testa ukoliko: Posjeduju dokaz o regulisanom boravku u Ruskoj Federaciji (važeću vizu, dozvolu za privremeni boravak – RVP ili dozvolu za stalni boravak – VNŽ), imaju sertifikat o vakcinaciji i QR kod, koji su izdati od strane nadležne medicinske ustanove Ruske Federacije (što je neophodno označiti u dijelu o PCR testu u anketi koji popunjavaju stranci prilikom ulaska u Rusiju)“, piše na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Nova.rs je kontaktirala resorno ministarstvo i dobila potvrdu da su uslovi za ulazak u Rusiju takvi kako je objavljeno i na sajtu, uz napomenu da „svaka država zadržava pravo da svojim propisima reguliše pitanje ulaska na njenu teritoriju u uslovima aktuelne pandemije izazvane virusom Kovid-19, pa je u tom smislu i Ruska Federacija donela napred navedene mere koje su na snazi“.

Navode da su zvali i poslali mejl i ruskoj ambasadi, kako bi dobili konkretan odgovor. Stigao je, navodi Nova.rs, odgovor sledeće sadržine: „Ulazak u Rusiju direktnim letom, moguć je do 30 dana bez vize. Da bi ušli u Rusiju, državljanima Srbije potreban je PCR test ne stariji od 72 sata od datuma testa“, novodi se u dopisu ruske ambasade, a vakcina se i ne pominje.

Da li to Rusi ne priznaju sopstvenu vakcinu? Poseban kuriozitet je i činjenica da se Srbija ponosi time da se na Torlaku proizvodi Sputnjik vakcina. To što su pre mesec i po ruski i srpski predsednik pritisli dugme i označili početak proizvodnje izgleda nije dovoljno da Sputnjik vakcina, koja se prima u Srbiji, bude priznata i u njenoj postojbini, navodi Nova.rs.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Zbog rasta broja zaraženih Crna Gora zabranila rad diskoteka i noćnih klubova

Kanađani tvrde da su napravili sprej koji ubija korona virus