in

Zbog rasta broja zaraženih Crna Gora zabranila rad diskoteka i noćnih klubova

Rad noćnih klubova i diskoteka u Crnoj Gori zabranjen je od danas do 2. avgusta, predviđeno je novim merama za suzbijanje pandemije koronavirusa.

Nove mere donete danas, rezultat su povećanja broja novozaraženih koronavirusom u Crnoj Gori poslednjih dana, posebno u primorskim opštinama.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić kazao je na konferenciji za novinare da se zabrana odnosi na rad noćnih klubova i diskoteka kako na otvorenom, tako i u zatvorenom prostoru.

Galić je rekao da očekuju da će noćni klubovi i diskoteke, ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna, od 2. avgusta ponovo početi da rade.

“Ali samo za one koji su u celosti vakcinisani ili su dobili prvu dozu ili poseduju negativan PCR test ili dokaz da su preboleli koronavirus, odnosno da je prošlo manje od 180 dana od pozitivnog PCR testa”, precizirao je Galić.

Novim merama zabranjene su i žurke i muzički festivali, kao i bilo kakvo masovno okupljanje u zatvorenom prostoru.

„Očekujemo da će ova okupljanja od avgusta opet biti dozvoljena, ali samo za one koji su u potpunosti vakcinisani ili su dobili prvu dozu ili poseduju negativan PCR test ili dokaz da su preboleli korovanirus, odnosno da je prošlo manje od 180 dana od pozitivnog PCR testa”, naveo je Galić.

Kako je kazao Galić, ni u jednom od tih slučajeva ne prihvataju se ni brzi negativan antigenski test, niti test na antitela.

Galić je podsetio da je izvođenje muzike uživo unutar ugostiteljskih objekata zabranjeno od ranije.

„Zahtevamo dosledno poštovanje ove mere. Muzika uživo može da se izvodi na baštama terasa i lokala na otvorenom do ponoći uz dosledno poštovanje svih ostalih epidemioloških mera“, objasnio je Galić.

Kako je naveo, ukoliko se nastavi trend probijanja termina i izvođenje muzike uživo unutar ugostiteljskih objekata, sa kažnjavanja će, bez davanja nove prilike, preći na totalnu obustavu i zabranu izvođenja i emitovanja muzike uopšte.

Galić je rekao da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori i dalje povoljna.

To je, kako je naveo, konstatovala i Svetska zdavstvena organizacija, ali poziva se na oprez.

“Shodno najavama i upozorenjima, Savet za borbu protiv koronavirusa reagovao je momentalno, nakon prvih signala, pa su tako usled promene epidemiološke situacije u Crnoj Gori mere prilagođene situaciji na terenu“, kazao je Galić.

On je ponovo pozvao građane da se vakcinišu kako bi sebi obezbedili imunitet.

“Osim što će izbeći najteže oblike bolesti, očekujemo da će upravo oni koji su vakcinisani u predstojećem periodu biti u prednosti”, dodao je Galić, uz napomenu da su u poslednje vreme obolevali mladi i nevakcinisani do 29 godina.

“Ne treba zaboraviti da je dosta njih asimptomatskih i mogu da infekciju prenesu starijima koji ispoljavaju teže oblike bolesti”, rekao je direktor IJZ.

On je pojasnio da čak i vakcinisani mogu da da obole, u određenom obliku, ali da vakcinom se sprečava teži oblik bolesti ili smrt.

Saopštio je da je na koronavirsu bilo pozitivno 153 turista.

“Imamo preko 100.000 turista, od kojih je 11.450 testirano. Svega 153 je bilo pozitivno i svi su propraćeni”, naveo je Galić.

Pojasnio je da se pozitivne osobe zadržavaju u smeštajima u kojima se nalaze i da se prate njihovi kontakti.

Ilir Harasani iz Uprave za inspekcijske poslove kazao je da će se kontrolisati poštovanje mera, a biće fokus i na tome da li se muzika izvodi do 12 sati, da li se održava distanca i nose li radnici u ugostiteljskim objektima maske.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Velja Nevolja

Tužilac Nenadić: Optužnica protiv klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića 30. jula!

Sputnik V

Rusija ne priznaje rusku vakcinu koju primite u Srbiji