in ,

VAKCINA FAJZER KAO SUVO ZLATO: Cena je već udvostručena, a evo koliko će nas koštati jedna doza sledeće godine

vakcina fajzer

Bugarski premijer Bojko Borisov otkrio da će doze Pfizerove vakcine protiv koronavirusa u EU od 2022. godine koštati 19,50 evra

Nakon što se Evropska komisija složila da nabavi 10 miliona intervencionih doza vakcine za pet najmanje vakcinisanih članica EU, takođe je potpisala novi ugovor sa farmaceutskom kompanijom Pfizer/BioNTech za nabavku vakcina protiv koronavirusa 2022. i 2023. godine. Cena jedne doze biće 19,50 evra, što je naljutilo bugarskog premijera Bojka Borisova, koji je otkrio ovu cenu prethodnog vikenda.

„Jedna doza Fajzerove vakcine iznosila je 12 evra, pa je porasla na 15,50 evra. Novi ugovori, kojima ćemo nabaviti čak 900 miliona doza vakcine, koštaće nas 19,50 evra. Stručnjaci bi u narednim mesecima trebalo da obezbede znatno više sredstava u budžetu za stavke vakcina“, rekao je bugarski premijer.

bojko borisov
Bojko Borisov

Ukupni troškovi vakcine Fajzer porasli su na čak 18 milijardi evra, piše Euractiv i ističe da je Evropska komisija, pozivajući se na poslovnu tajnu, do sada odbila da objavi cene koje je dogovorila sa farmaceutskim kompanijama. Ali Borisov nije jedini „cinkaroš“. Naime, u decembru je belgijska državna sekretarka Eva De Bleeker na Tviteru objavila cene koje je EK dogovorila sa proizvođačima, kao i količinu doza koje je njena vlada pružala svojim građanima.

Tada se saznalo da jedna doza vakcine protiv AstraZenece košta 1,78 evra, dok doza Fajzera košta 12 evra. Borisov je, za razliku od De Bleekera, i ranije imao naviku da deli poverljive informacije sa građanima.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

kako da vam ponovo izrastu zubi

ISPALI VAM ZUBI? NIJE VAŽNO, IZRAŠĆE VAM NOVI: Da, naučnici su konačno shvatili kako da vam ponovo izrastu zubi!

Aplikacija Bumble

VEROVATNO NISTE ČULI ZA NJU, ALI OVO JE NAJMLAĐA MILIJARDARKA NA SVETU: Njena tajna? Ne shvatajte se previše ozbiljno