in ,

Fajzer nakon revizije: Bočice sadrže šest, a ne pet doza vakcine

vakcina fajzer

Pošto je šestu dozu u praksi tehnički teško izvući iz bočice, mnoge zemlje su u prepirci s Fajzerom, jer to znači da će se suočiti s padom u snabdevanju vakcinom

Američka farmaceutska kompanija Fajzer, koja proizvodi vakcinu što ju je razvila nemačka firme Biontek, sada smatra da svaka njena bočica sadrži šest doza, a ne pet.

Pošto je šestu dozu u praksi tehnički teško izvući iz bočice, mnoge zemlje su u prepirci s Fajzerom, jer to znači da će se suočiti s padom u snabdevanja vakcinom, piše Hina.

Do nedavno se zvanično smatralo da svaka bočica vakcine Biontek-Pfizer sadrži pet doza.

Nakon rastvaranja, sadržaj svake bočice se razblaži sa 1,8 ml fiziološkog rastvora dajući ukupno 2,25 mililitara za injekcije.

S obzirom da svaka doza sadrži 0,3 mililitara, u teoriji se može izdvojiti sedam.

Ali teorija i praksa se razlikuju. Medicinsko osoblje ne može izmeriti količinu doze toliko precizno koliko je izvlači iz bočice u špric da bi dobilo sedam.

Utvrđeno je da uz pomoć odgovarajuće opreme mogu pouzdano da izvuku šest doza.

I američki i evropski regulatori sada veruju da bočica sadrži šest doza i odobrili su upotrebu šeste doze.

Ali Evropska agencija za lekove primećuje da šesta doza zavisi od dostupnosti specijalnih špriceva.

Doze, ne bočice

Pfizer je revidirao svoj proizvodni cilj do kraja godine sa 1,3 milijarde doza na dve milijarde. Dio se odnosi na povećanje proizvodnih kapaciteta, a deo na promeenu deklaracije na bocama.

Pfizer ističe da u njegovim ugovorima stoji da je dužan da isporuči određeni broj doza, a ne boca, što znači da kupci sada dobijaju manje boca nego ranije jer su regulatori odobrili promenu u deklaraciji.

“Mrtvi prostor”

Da bi se koristila šesta doza iz bočice, potrebni su posebni špricevi sa malim „mrtvim prostorom“. Mrtvi prostor je količina proizvoda koja ostaje u špricu kada se klip potpuno izbaci.

Proizvođač medicinske opreme, američka kompanija Bekton Dickinson (BD), kaže da je malo takvih špriceva na lageru.

„Mali špricevi za mrtvi prostor tradicionalno su bili malo traženi“, rekla je kompanija, dodajući da su proizvodni kapaciteti ograničeni i da će trebati vremena da se povećaju.

Sa klasičnim špricem je teško dobiti šestu dozu, što će značiti da će, ako Pfizer isporuči manji broj bočica, manje ljudi biti vakcinisano.

Vlade na oprezu

Pfizerova odluka da bocu proglasi u šest doza izazvala je uzbunu u Belgiji. Tamo su se starački domovi nadali da će ubrzati kampanju vakcinacije zahvaljujući šestoj dozi, ali su umesto toga dobili manje bočica nego što je obećano.

Švedske vlasti zatražile su objašnjenje od kompanije Pfizer iz istog razloga, ali do sada nisu obustavile plaćanje.

Francusko Ministarstvo zdravlja pokrenulo je kampanju za nabavku potrebnih špriceva i obuku medicinskog osoblja o načinu izvlačenja šeste doze.

Evropska komisija je već pokrenula zajedničku inicijativu za snabdevanje koja bi državama članicama trebalo da omogući kupovinu potrebnih špriceva.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

nikola jokic

Jokić opet razvalio, Denver srušio Jutu

Državni udar u Mijanmaru, vojska preuzela vlast.