in

Zvaničnik EMA-e potvrđuje: Sada možemo jasno reći da postoji veza između vakcine AstraZeneca i tromboze, ali još uvek ne znamo šta uzrokuje ovu reakciju

Zvaničnik Evropske agencije za lekove (EMA) potvrdio je da postoji “veza” između vakcine AstraZeneca i pojave tromboze nakon vakcinacije, u intervjuu za italijanski dnevnik Il Messaggero objavljenom u utorak.

Astra Zeneca

“Sada možemo reći da je jasno da postoji veza sa vakcinom. Međutim, još uvek ne znamo šta je uzrok ove reakcije”, rekao je Marko Cavaleri, zadužen za strategiju vakcinacije u EMA.

“Da rezimiramo, za nekoliko sati reći ćemo da postoji veza, ali još uvek moramo da utvrdimo kako se to događa”, dodao je on.

EMA će razmatrati ovo pitanje od 6. do 9. aprila.

„Pokušavamo da dobijemo tačnu sliku onoga što se dešava, da precizno definišemo ovaj sindrom izazvan vakcinom (…) Među vakcinisanima postoji niz slučajeva cerebralne tromboze kod mladih, veći nego što bismo očekivali. Moramo to da kažemo “, rekao je.

Potvrđeno je na desetine takvih slučajeva, od kojih su neki bili fatalni. U Velikoj Britaniji je potvrđeno 30 slučajeva, od kojih je sedam umrlo, od ukupno 18,1 milion vakcinisanih do 24. marta.

Evropska agencija za lekove zaključila je ranije da „nije dokazana nikakva uzročna veza sa vakcinom“, čak i ako je „moguća“, napominjući da su koristi od vakcinacije veće od rizika.

Paul Hunter, stručnjak za medicinsku mikrobiologiju sa Univerziteta u Istočnoj Angliji, rekao je da „elementi dokaza još uvek podržavaju činjenicu da je vakcina Oksford i AstraZeneca zaista uzrok“.

Nekoliko zemalja je oprezno odlučilo da vakcinu ne daje osobama mlađim od određene starosti, poput Francuske, Nemačke i Kanade. Norveška i Danska su za sada potpuno obustavile upotrebu ove vakcine.

AstraZeneca je u martu objavila da nema „dokaza o povećanom riziku“ i rekla je u subotu da joj je „bezbednost pacijenata“ glavni prioritet.

(Hina)

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Aleksandar Vucic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se vakcinisao, primio kineski Sinofarm: očekuje se da pola miliona Srba sledi njegov primer. (video)

Spanija

Španija: Najmanji broj stranih turista od 1969. godine