in

Španija: Najmanji broj stranih turista od 1969. godine

Španija je u februaru zabeležila nešto manje od 300.000 dolazaka stranih turista, prema podacima državnog zavoda za statistiku. Brojke odražavaju teške posledice mera u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Španija se bori da sačuva turizam, dok broj zaraženih i dalje ne opada

Španija je druga država na svetu po poseti stranih turista, a 2020. godine zabeležila je samo 19 miliona poseta, najmanje od 1969. godine i čak 80 odsto manje nego prethodne godine, jer su ljudi ostajali kod kuće da spreče širenje koronavirusa .

Trend se nastavio u prva dva meseca ove godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

U februaru je zemlju posetilo samo 284.311 stranih turista, koji turizmom generišu 10 odsto BDP-a, 93,6 odsto manje nego u istom mesecu prošle godine. U poređenju sa januarom, njihov broj je potonuo 34,6 odsto.

Četvrtina posetilaca je iz Francuske

Prihodi od međunarodnog turizma opali su za 93,3 odsto. Gotovo četvrtina posetilaca stigla je iz Francuske, ali je njihov broj bio čak 87,4 odsto manji nego u februaru prošle godine, mesec dana pre izbijanja pandemije. Omiljena destinacija bio im je Madrid, zbog otvorenih barova i restorana.

Nemci su zauzeli drugo mesto, a oni su najviše posećivali Majorku.

Procene istraživačkog centra Funcas pokazuju da je udeo turizma u španskoj ekonomiji prošle godine pao na četiri do pet odsto, sa oko 12 procenata u 2019. godini.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Astra Zeneca

Zvaničnik EMA-e potvrđuje: Sada možemo jasno reći da postoji veza između vakcine AstraZeneca i tromboze, ali još uvek ne znamo šta uzrokuje ovu reakciju

milan radonjic

Moralna hitnja