in

Sputnjik LIGHT upola smanjuje mogućnost zaraze

Ispitivanja vakcine Sputnjik Light, koje se daje u jednoj dozi, počela su u Moskvi 27. februara, a zahtev za njegovu registraciju podnesen je 29. marta. 

Sputnik V

“Lagana” verzija vakcine Sputnjik V protiv COVID-a 19, koja se daje u jednoj dozi, smanjuje mogućnost infekcije za 50 do 60 posto, rekao je Aleksander Gincburg, direktor Ruskog nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja koji je razvio vakcinu, a prenose ruski mediji.

“Postoji ‘light’ opcija, koja je prva komponenta vakcine Sputnjik V. Ako se koristi odvojeno, bez primanja druge doze, omogućuje smanjenje oboljevanja od ove infekcije za 50 posto, ili čak 60 posto”, rekao je Gincburg na televiziji Rosija-1 u nedelju, prenosi Hina.

Ispitivanja vakcine Sputnjik Light, koje se daje u jednoj dozi, počela su u Moskvi 27. februara, a zahtev za njegovu registraciju podnesen je 29. marta.

Sputnjik V koji se daje u dve doze ostaje glavna vakcina.

Efikasna i protiv novih varijanti

U stručnom časopisu Lancet objavljeno je da je Sputnjik V 92 posto efikasan u preveniranju simptomatske bolesti i 100 posto u sprečavanju teškog oblika bolesti.

Ruska vakcina smatra se efikasnom i protiv novih varijanti korona virusa.

Ruska vakcina protiv COVID-a 19 Sputnjik V jedno je od tri koje se trenutno proverava u Evropskoj agenciji za lekove (EMA), uz vakcine američkog Novavaxa i nemačkog CureVaca.

Očekuje se da će stručnjaci agencije posetiti Rusiju u aprilu kako bi ispitali proizvodnju i skladištenje vakcina.

(Aljazeera)

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

COvid 19 test

Englezima dva besplatna testa nedeljno zbog popuštanja mera

kim kardasian

Kim Kardašian: Očajnički želi da spasi brak