in ,

Biljana Borzan: Kovid pasoši za EU dolaze, vakcinisani neregistrovanom vakcinom samo u neke zemlje

biljana borzan

Gostujući u jutarnjem programu RTS, Biljana Borzan, poslanica Evropskog parlamenta i potpredsednica evropskih socijalista izjavila je da je, prema informacijama koje su postale dostupne u toku prethodne noći, uvođenje Kovid pasoša izvesno, ali da će oko ulaska u države Evropske unije, države članice odlučivati individualno.

Tako je verovatno da će Mađarska, koja već koristi vakcine koje EMA Evropska Agencija za lekove nije registrovala, tj. ruski Sputnik V i kineski Sinofarm, verovatno dozvoliti ulazak u tu zemlju, ali nije poznato koju će odluku o ulasku na svoju teritoriju usvojiti ostale države članice Evropske Unije.

Takodje, Biljana Borzan je istakla da za kineski Sinofarm trenutno nema nikakvih informacija da li će i kada biti uopšte uzeta u razmatranje.

Ipak, Sputnik V će verovatno dobiti dozvolu za korišćenje na teritoriji EU, jer je prešla ključnu fazu za upotrebu u Evropskoj uniji time što ju je Evropska agencija za lijekove (EMA) počela ispitivati, a ruske vlasti su izrazile spremnost da obezbede vakcine za 50 miliona Evropljana od juna.

“Evropska agencija za lekove počela je kontinuirano ispitivanje Sputnika V, vakcine protiv COVID-19 koju razvija ruski centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja”

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Srpsko nikšićko pivo

EU

Politika „opreznija” od nauke