in

Nemački čelnici požuruju Europsku uniju da odobri Sputnik V

Sputnik V

ŠEFOVI nemačkih pokrajina pozvali su evropske vlasti da ubrzaju testiranje ruske vakcine Sputnik V i da isplaniraju distribuciju širom EU nakon što bude odobrena.

„Važno je ubrzati postupak odobravanja, posebno što se tiče Sputnjika“, rekao je bavarski premijer Markus Soeder nakon razgovora šesnaest nemačkih provincijskih lidera i predsednice Evropske komisije Ursule von der Leien.

Prema Soeder-u, dosadašnja ispitivanja ruske vakcine u Evropi pokazala su da je „vrlo sigurna“ i „u nekim slučajevima bolja od odobrenih vakcina“.

„Moramo vakcinu odobriti brzo i efikasno, ne ulazeći u birokratske detalje“, dodao je Soeder, koji se pominje kao mogući kandidat za naslednicu Angele Merkel.

A gradonačelnik Berlina Michael Mueller istakao je da su Evropi „potrebne sve vakcine koje možemo dobiti“.

„Evropa mora brzo da pregovara i da ne čeka odobrenje“

Evropska agencija za lekove (EMA) započela je testiranje Sputnika V početkom marta radi odobrenja, a neke evropske zemlje već su počele ovu vakcinu da distribuiraju.

Bavarski premijer rekao je u četvrtak da je odobrenje vakcine samo “pitanje vremena” i da je važno da se EU organizuje kako bi garantovala njenu proizvodnju i snabdevanje.

“Evropa mora brzo pregovarati i ne čekati previše na odobrenje. Ovo je hitan poziv da se ne propusti druga šansa,” rekao je.

„Ako se pokaže da je proizvodnja Sputnjika teška, možemo ponuditi da se proizvodi ovde u Nemačkoj“, dodao je on.

Ruski fond za direktne investicije (RDIF) saopštio je u ponedeljak da je potpisao ugovore za proizvodnju kovid vakcina “sa kompanijama iz Italije, Španije, Francuske i Nemačke”, dok čeka njegovo odobrenje u Evropskoj uniji. Ove države nisu potvrdile informacije o potpisivanju ovih sporazuma.

EU ima poteškoća sa snabdevanjem vakcinama covid-19 koje proizvode zapadne farmaceutske kompanije.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Crvena Zvezda ponudila najveću platu u istoriji fudbala u regionu.

žoze murinjo

Hladan tuš za Murinja u Zagrebu: Dinamo izbacio Totenhem!