in

Evropski poslanici upozoravaju: Srbija zaostaje, sve je dalje od EU… Pod ogromnim je uticajem Rusije i Kine; Ruski avioni su stalno u Nišu

EU

Evropski parlament objavio je u četvrtak da Srbija zaostaje u pogledu reformi potrebnih za pridruživanje Evropskoj uniji i izrazio zabrinutost zbog sve većeg uticaja Kine i Rusije u zemlji.

EP „žali zbog nedostatka napretka u mnogim oblastima reformske agende Srbije i zbog činjenice da je čak došlo do zastoja u pitanjima ključnim za pristupanje EU“, navodi se u rezoluciji Evropskog parlamenta o izveštajima Evropske komisije o Srbiji za 2019. i 2020. godinu.

Poslanici Evropskog parlamenta pozvali su Komisiju da „promeni metodologiju izveštavanja kako bi se uzeli u obzir značajni zastoji i poslala jasna poruka Srbiji“.

Rezolucija je usvojena sa 538 glasova za, 69 protiv, 79 uzdržanih.

Velika većina poslanika iz svih klubova glasala je za rezoluciju, sa izuzetkom kluba krajnje desnice Identitet i demokratija (ID), koji je delimično bio uzdržan i glasao protiv.

Predstavnici krajnjeg levičarskog kluba GUE / NGL (Ujedinjena evropska levica / Nordijska zelena levica) uglavnom su bili uzdržani.

Hrvatski poslanici glasali su za rezoluciju, sa izuzetkom evropskih konzervativaca i reformista (ECR) Ruže Tomašić i nezavisnog Mislava Kolakušića, koji je bio uzdržan, i nezavisnog Ivana Vilibora Sinčića, koji se protivio.

Evropski parlament navodi da je tempo usklađivanja srpskog zakonodavstva sa evropskim „znatno sporiji“ od planiranog, ali je „ograničen napredak“ postignut u poglavljima 23 (Pravda i osnovna prava) i 24 (Pravda, sloboda i bezbednost) .

Normalizacija odnosa sa Kosovom i „istinsko poštovanje osnovnih prava“ istaknuti su kao najvažniji za ubrzanje pristupnih pregovora.

Srbija treba da promeni spoljnu politiku: kineski i ruski uticaj raste

Uprkos činjenici da je EU vodeći trgovinski partner Srbije i najveći donator, Srbija „poklanja nesrazmerno puno pažnje trećim zemljama“, prema rezoluciji Evropskog parlamenta.

U tom kontekstu su naglašeni uticaji Rusije i Kine, čijeg lidera Si Đinpinga je predsednik Srbije Vučić nazvao „bratom“ na početku krize izazvane pandemijom koronavirusa, rekavši da je evropska solidarnost „bajka“.

EP je „zabrinut zbog sve većeg uticaja Kine u Srbiji i širom zapadnog Balkana, kao i zbog nedostatka transparentnosti i procene uticaja kineskih investicija i zajmova na životnu sredinu i društvo“, navodi se u rezoluciji.

Poslanici EP zabrinuti su i zbog „sve veće zavisnosti Srbije od kineske odbrambene i bezbednosne opreme i tehnologija, uključujući sistem masovnog nadzora u Beogradu i masovno prikupljanje ličnih podataka bez adekvatnih mera zaštite“.

Takođe su zabrinuti zbog „bliske političke i vojne saradnje Srbije sa Rusijom, uključujući kontinuirano prisustvo ruskih vazdušnih sposobnosti u Nišu“.

Naglašen je značaj usaglašavanja spoljne i bezbednosne politike Srbije i EU, što je neophodnost za pristupanje Srbije EU.

„Spoljna politika Srbije najmanje je u skladu sa evropskom politikom“, rekao je Vladimir Bilčik, slovački državljanin i izvestilac EP za Srbiju, na plenarnoj sednici.

Srbija mora da “okrene stranicu” u toj oblasti da bi se pridružila Evropskoj uniji, rekao je on.

„Regionalne kampanje dezinformacija, čiji je cilj„ diskreditacija “Evropske unije i slabljenje evropske perspektive balkanskih zemalja,„ često potiču iz Srbije “, navodi se u izveštaju.

Stoga poziva Srbiju na saradnju sa EU u „borbi protiv manipulativnih dezinformacija“.

U tom kontekstu je posebno naglašena „dezinformacija poreklom iz Kremlja“, a nju su širili ruski državni mediji Sputnjik, odnosno njena filijala u Srbiji.

Otvorite dosijee UDBA-e i KOS-a, vratite građu zajedničke arhive Jugoslavije

Evropski parlament pozvao je srpske vlasti da “nastave napore na uklanjanju zaostavštine bivše komunističke tajne službe”.

To bi trebalo postići otvaranjem dosijea komunističkih tajnih službi, što će biti „korak ka demokratizaciji Srbije“.

U tom kontekstu se ističe da je „puni pristup“ celokupnom materijalu, a posebno materijalu službe državne bezbednosti, poznatom pod skraćenicom Udba, i materijalu Kontraobaveštajne službe (KOS), vojne tajne službe SFRJ, presudna je.

Od Srbije se takođe traži da „ubrza proces sukcesije“ zajedničkih arhiva socijalističke Jugoslavije, odnosno da materijal vrati državama naslednicama bivših jugoslovenskih republika.

Loša situacija u pravosuđu i medijima

Uticaj vlade na pravosuđe, medije i nevladine organizacije, kao i organizovani kriminal, navedeni su kao problemi koji takođe koče napredak Srbije ka evropskim integracijama.

Navodi se da je „dominacija vladajuće stranke, između ostalog u medijima, razlog za zabrinutost“ i da postoji tendencija „vršenja pritiska na birače“ i „pristrasnosti medija“, a u ovom kontekstu i dezinformacionih kampanja pominju se „sa državnim pokroviteljstvom“.

Kritikovane su važne delove izbornog sistema, poput snižavanja izbornog cenzusa, nekoliko nedelja pre parlamentarnih izbora, takođe, nasuprot preporukama Venecijanske komisije.

Vlada bi trebalo da sprovede “strukturne reforme” u pogledu vladavine zakona, osnovnih prava, slobode medija, borbe protiv korupcije i funkcionisanja demokratskih institucija i javne uprave, rekao je Evropski parlament.

Prema Evropskom parlamentu, postignut je samo „ograničen napredak“ u borbi protiv korupcije.

S druge strane, postoji „kontinuirani politički uticaj na pravosuđe“, dok nasilje koje pružaju ekstremističke i „organizovane kriminalne grupe“ raste.

Što se tiče medijskih sloboda, takođe je došlo do pogoršanja, ali i „povećanja upotrebe uvredljivih reči, zastrašivanja, pa čak i govora mržnje“ protiv opozicije, nezavisnih intelektualaca, nevladinih organizacija, novinara i slično.

Ističe se da vlada, nakon vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) premijera Vučića, nastoji da „monopolizuje medijski prostor“, što pokazuje slučaj s kraja 2018. godine, kada su osobe povezane sa vladom stekle kontrola nad dve televizije sa nacionalnom frekvencijom.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

horoskop

Dnevni horoskop za 26. mart 2021. godine

Formira se stranka koja će biti opasnija od Šešeljeve: „Igraju se na strahovima ljudi, ovi šarlatani će uzdrmati zemlju“