in

KOVID pasoši: Kako iz Srbije u EU?

Očekujemo rešenje koje bi građanima Srbije omogućilo da putuju u Evropsku uniju (EU) – poručuju iz Ministarstva za evrointegracije Srbije nakon što je Evropska komisija usvojila predlog da se uvedu digitalne potvrde o putovanju tokom pandemije COVID-19.

FOTO: RSE/Reutersfacebook sharing button 

Predlog Evropske komisije predviđa da „digitalni zeleni sertifikat“, kako je nazvan dokument, sadrži podatke da li je osoba vakcinisana protiv korona virusa, da li je stekla imunitet posle preležane zaraze ili ima negativan PCR test.

Za sada su predlogom obuhvaćeni samo građani Evropske unije, a mogućnost da priznaju sertifikate otvorena je i za države članice evropske „Šengen zone“ koje primenjuju zajednička pravila kontrole granica sa EU – Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švajcarsku.

Kakva će pravila važiti za građane „trećih zemalja“, u koje se ubraja i Srbija, još nije odlučeno. Više će se znati se nakon što institucije Evropske unije završe proceduru usvajanja dokumenta, objašnjavaju u Ministarstvu evrointegracija za Radio Slobodna Evropa (RSE).

„Ova odluka (Evropske komisije) tek treba da prođe proceduru saodlučivanja između Evropskog parlamenta i Saveta EU, tako da ćemo tek posle toga moći da sa više sigurnosti govorimo o tome na koji način će naši građani moći da putuju u Evropsku uniju“, navodi se u pisanom odgovoru ministarke evrointegracija Jadranke Joksimović.

U Ministarstvu turizma za RSE ocenjuju da je predlog Evropske komisije „dobra vest“, jer će omogućiti slobodno i bezbedno kretanje Evropom, uz napomenu da će institucije Srbije raditi na tome da se građanima olakša putovanje u zemlje EU.

U Evropskoj uniji su zbog epidemiološke situacije i dalje na snazi restrikcije za putnike sa Zapadnog Balkana. Državljani Srbije trenutno ne mogu da uđu u većinu zemalja EU, osim u posebnim uslovima -ukoliko, na primer, imaju boravišnu dozvolu ili hitne razloge za posetu određenoj državi.

Pojedine članice EU, poput Hrvatske, Bugarske ili Slovenije, dozvolile su ulazak državljanima Srbije, ali je svaka država pojedinačno propisala uslove – koliko treba da bude star negativni rezultat PCR testa, kakve su mere karantina i slično.

Šta je predložila Evropska komisija?

U Ministarstvu evrointegracija Srbije ističu da je predlog Evropske komisije namenjen pre svega članicama Evropske unije, zbog potrebe da se unutar EU bloka ujednači praksa putovanja, ali i da će se „svakako naći rešenje i za građane Srbije“.

Da je cilj da se potvrdom omogući „sloboda kretanja na bezbedan način“, istakla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, prilikom predstavljanja predloga 17. marta. Evropske institucije nameravaju da upotreba digitalnih sertifikata za građane EU stupi na snagu u naredna tri meseca, do početka perioda letnjih odmora.

U ključne elemente predloga, evropski zvaničnici su ubrojali to što se izbegla diskriminacija nevakcinisanih, jer je predloženo da sertifikati kojima se omogućuje putovanje ne sadrže samo informacije o vakcinaciji, već i podatke o testiranju na COVID-19 ili postojanju antitela. Takođe, navode da će sertifikat sadržati samo neophodne podatke o građaninu i da će softveri koji arhiviraju podatke biti bezbedni.

Šta ako ste iz Srbije?

Nakon što je 17. marta predstavljen predlog koji će važiti za državljane EU, istog dana su briselski eksperti novinarima objasnili i kakva bi pravila mogla da važe za državljane „trećih zemalja“, među kojima je i Srbija. Razmatraju se dve opcije: dobijanje potvrde iz države EU ili da se prizna potvrda države iz koje građanin dolazi.

„Ukoliko ste građanin treće zemlje, na primer Srbije, vakcinisani ste, i imate potvrdu o tome, biće vam omogućeno da predstavite taj dokaz i u EU dobijete digitalnu zelenu potvrdu o vakcinaciji koja će imati isti status kao i potvrde izdate građanima EU“, objasnili su zvaničnici Evropske komisije.

Upravo je deo predloga Evropske komisije koji se odnosi na vakcinaciju privukao najveću pažnju javnosti u Srbiji. Predloženo je da se digitalni evropski sertifikat izdaje na osnovu potvrda o vakcinaciji onim vakcinama koje su odobrene od strane Evropske agencije za lekove.

Evropska unija je do sada odobrila vakcine četiri proizvođača – američko-nemačkog Fajzer/Biontek (Pfizer/Biontech), američke Moderne, švedsko-englesku AstraZeneka (AstraZeneca) vakcinu razvijenu u saradnji sa Univerzitetom Oksford i vakcinu Džonson i Džonson (Johnson and Johnson ) belgijskog proizvođača Jansen.

U Srbiji su u upotrebi dve vakcine koje se koriste u EU – Fajzer/Biontek i AstraZeneka. Ali, veliki broj građana Srbije primio je vakcine koje nemaju dozvolu evropskog regulatora – kinesku Sinofarm vakcinu i rusku Sputnjik V.

Sinofarm i Sputnjik V, koje se distribuiraju u više desetina država sveta, mahom Azije, Afrike i Južne Amerike, još nemaju dozvolu ni Svetske zdravstvene organizacije.

Od ukupnog broja nabavljenih vakcina, u Srbiju je stiglo najviše doza kineske vakcine – dva miliona, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 18. marta potpisao ugovor o kupovini još pola miliona doza.

Srbija je u svetskom vrhu po broju vakcinisanih građana. Prema podacima Vlade Srbije, koje je prenela Radio-televizija Srbije, do 18. marta je dato ukupno 2.107.424 prvih i drugih doza vakcine. Obe doze vakcine primilo je više od 826.000 građana.

Iz Evropske komisije je napomenuto da je državama članicama Unije ostavljena pojedinačna mogućnost da prihvataju potvrde o vakcinama proizvođača koji nisu odobreni u EU.

Na taj uslov podsećaju i u ministarstvima turizma i evrointegracija Srbije. Smatraju da pozicije Srbije u kojoj građani primaju i rusku i kinesku vakcinu nije ugrožena. Za Ministarstvo turizma je predlogom da države EU same odluče koje će još vakcine priznati „izbegnuta politizacija pitanja vakcinacije“.

Ministarka evrointegracija Srbije Jadranka Joksimović je napomenula smo „svedoci i da neke od članica EU koriste vakcine tih drugih proizvođača“.

Do sada su u Mađarskoj odobrene kineska Sinofarm i ruska Sputnjik V vakcina, u Slovačku je stigao kontingent ruske vakcine, a nabavku Sputnjika razmatra i Češka.

Evropska agencija za lekove je 4. marta saopštila da je počela testiranje Sputnjik V vakcine, a nekoliko dana kasnije zvaničnica te institucije je upozorila države članice da vakcinu ne odobravaju dok se ne dobije zvanična potvrda evropskog regulatora.

Srbija spremna za sertifikate

Predstavljajući predlog „digitalnih zelenih sertifikata“, evropski zvaničnici su pomenuli i opciju da se priznaju nacionalni sertifikati „trećih zemalja“, uz objašnjenje da bi „domaće“ potvrde morale da budu usklađene sa evropskim sistemom provere informacija i „izdavane na bazi poverenja i izbegavanja zloupotreba“.

„Trenutno razmatramo slične sporazume na globalnom nivou, u razgovorima smo sa Svetskom zdravstvenom organizacijom kako bi uspostavili i globalni interoperabilni sistem, čiji bi EU sistem bio deo, što bi pomoglo i čime bi se izbegla bilateralna rešenja, koja su takođe moguća”, rekli su eksperti EU.

U Ministarstvu turizma Srbije za RSE napominju da je Srbija spremna da se usaglasi sa evropskim pravilima o putovanju.

„U tehničkom smislu, potvrda o vakcinaciji koja se izdaje u Srbiji je interoperabilna, poseduje QR kod, i ja verujem da neće biti nikakvih problema oko usaglašavanja“, navodi se u pisanom odgovoru ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjane Matić za RSE.

U Ministarstvu turizma smatraju i da će „sve vakcine koje postoje na tržištu (Srbije) praktično moći da budu deo sertifikata“.

„Jako je značajno što u predlogu dokumenta stoji da će zeleni digitalni sertifikati biti kompatibilni sa sertifikatima Svetske zdravstvene organizacije i Evropske agencija za lekove. Sputnjik V je već ušao u proceduru kod Evropske agencije za lekove, a očekuje se i da će kineska vakcina Sinofarm u aprilu započeti proces dobijanja licence kod Svetske zdravstvene organizacije“, navode u odgovoru.

U ministarstvu apeluju na građane apeluju da budu odgovorni i da se vakcinišu, „jer samo ukoliko je situacija u zemlji epidemiološki stabilna možemo da razmišljamo o putovanjima“.

Pregovori sa Grčkom i Izraelom

U ministarstvu turizma ističu da su u toku pregovori o međusobnom usaglašavanju digitalnih sertifikata o vakcinaciji sa Izraelom, državom koja je u svetskom vrhu po broju vakcinisanih građana.

O olakšicama za putovanje se pregovara i sa Grčkom, članicom Evropske unije koja je često odredište turista iz Srbije tokom letnje sezone.

„Grčka je jedna od omiljenih destinacija naših turista i zbog toga smo prvo započeli pregovore, pre skoro dva meseca, sa resornim ministarstvima Grčke. Sa njihovim ministarstvom za digitalnu upravu razgovaramo već duže vreme o usaglašavanju digitalnih sertifikata i verujemo da ćemo uskoro postići dogovor na obostrano zadovoljstvo“, navodi se u odgovoru ministarstva turizma za RSE.

Najavljuju i da će sa ministrom turizma Grčke Harisom Teoharisom u Beogradu 29. marta potpisati zajedničku izjavu „kojom dve zemlje pokazuju volju da bliskom saradnjom prevaziđu prepreke izazvane pandemijom COVID-19“.

Kuda na ljetovanje iz Srbije?

Direktor nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije YUTA Aleksandar Seničić za RSE podseća da Srbija „ima najave“ da će države EU koje su „turistički zanimljive našim građanima“ priznavati potvrde o vakcinaciji kineskom i ruskom vakcinom.

„Pre svega Bugarska, Hrvatska, Kipar i Grčka, kao najznačajnija. Sa obzirom da je obostrana želja da ove godine granice ostanu otvorene i da turistički sektor krene sa blagim oporavkom. Ja sam optimista“, rekao je Seničić.

Ozbiljne neželjene reakcije na vakcinu do sada su bile retke, pa samim tim i nema dovoljno podataka o faktorima rizika za njihov nastanak (na fotografiji bedž na uniformi medicinske sestre u centru za vakcinisanje u Beogradu)

„Sa četiri-pet hiljada obolelih na dnevnom nivou ne možemo da očekujemo da nas bilo ko pusti da putujemo. Nadam se da do početka sezone ta situacija može da bude značajno bolja, da će se vakcinisati još veći broj ljudi i da možemo očekivati relativno normalnu turističku sezonu“, istakao je Seničić.

On podseća da su za državljane Srbije česte destinacije u letnjim mesecima i države van EU – Turska, Egipat i Tunis.

„Podnete su inicijative nas iz privatnog sektora u razgovoru sa ambasadorima ovih zemalja, da se prihvataju sertifikati o vakcinaciji za srpske državljane. Dobili smo uveravanja da ćemo odgovore dobiti pre početka turističke sezone. Najave su vrlo ohrabrujuće“, navodi Seničić.

Za ulazak u Tursku i Egipat, gde u ovom trenutku borave građani Srbije na prolećnim odmorima, neophodan je negativan PCR test.

Građani Srbije u ovom trenutku bez restrikcija mogu da putuju u države Zapadnog Balkana – Crnu Goru, Albaniju, Severnu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, gde se na granicama za državljane Srbije ne traži negativan PCR test, sertifikat o vakcinaciji i nisu propisane mere karantina.

(RadioSlobodnaEvropa)

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

horoskop

Dnevni horoskop za 24. mart 2021. godine

pucnjava kolorado

Pucnjava u američkoj državi Kolorado: Napadač ubio deset ljudi u supermarketu