in

EU presekla: Uvode kovid pasoše, 3 uslova za putovanja

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je danas da će sertifikati o vakcinaciji biti spremni do leta.

Evropska komisija danas je predložila izdavanje sertifikata o imunizaciji koji će olakšati putovanje Evropljanima unutar Unije i tako oživeti turistički sektor.

Strahuje se da bi izdavanje takozvanih kovid pasoša moglo da rezultira daljim podelama unutar bloka.

Takozvani “digitalni zeleni sertifikat” je digitalni dokument koji će se izdavati u cilju olakšanog putovanja unutar Evropske unije. Sertifikat, koji će se besplatno izdavati državljanima EU, ali i stranim državljanima koji žive u EU, će sadržati informacije o tome kojom je vakcinom nosilac pasoša vakcinisan, ko je proizvođač, broj doze i datm vakcinacije

Takođe će sadržati podatke o testiranju, odnosno koja vrsta testa je bila u pitanju, datum i vreme testiranja, mesto testiranja i rezultat testiranja.

Treća stavka je potvrda o tome da je osoba prebolela koronu, sa datumom kada je utvrđen pozitivan test, telo koje je izdalo potvrdu kao i datum izdavanja i rok trajanja. Ova stavka bi mogla da izazove kontroverze jer još nije utvrđeno koliko traje imunitet posle preležane korone.

EU će, kako je rečeno, raditi sa Svetskom zdravstvenom oganizacijom kako bi njihovi sertifikati bili priznati i van Evrope.

Blok planira da tehnički deo posla završi u roku od tri meseca tokom kojih će se zemlje članice pripremati za izdavanje i overu ovih sertifikata.

(Nova)

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nemoguć dogovor Jeremića i Đilasa

Srbija: Demanti da će biti oduzimana deca onima koji odbiju vakcinaciju