in

Korona virus i EU: Digitalni sertifikati o vakcinisanju kao mogući uslov za putovanja

covid 19

Izvor: BBC

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da će najverovatnije pre leta biti dostupne digitalne potvrde o vakcinaciji, koje će ljudima omogućiti da nesmetano putuju po Evropi, bez obzira na pandemiju korona virusa.

„Većina zemalja članica je saglasna da će nam ubuduće biti potrebna digitalna potvrda o vakcinaciji”, rekla je Merkel na konferenciji za novinare posle onlajn samita lidera Evropske unije.

Ona je ocenila da će Evropskoj komisiji biti potrebno oko tri meseca da obezbedi tehničke mogućnosti za izdavanje takvih dokumenata.

Pojedine zemlje u svetu, poput Izraela, već su uvele takozvane „vakcina pasoše”, a tu ideju snažno podržavaju Grčka , Kipar i Austrija, pre svega radi oživljavanja porsnule evropske turističke industrije.

Ideja takvog dokumenta, koji bi verovatno bio potvrda, bila bi da se onima koji su vakcinisani dozvoli slobodno putovanje unutar Evropske unije.

Predlog je iznet tokom virtuelnog sastanka lidera EU.

Ali pojedine zemlje evropskog bloka protive se ovoj ideji, ocenjujući da još nema dovoljno podataka o tome koliko štiti vakcina.

Postoji i zabrinutost da bi digitalni sertifikati ili vakcina pasoši mogli da budu nepravedni i diskriminatorski, jer bi manjina koja je do sada vakcinisana mogla da putuje nesmetano, a drugi, poput mladih ljudi koji trenutno nisu prioritet za imunizaciju, u tome bili ograničeni.

Dalja komplikacija je brzo širenje zaraznijih varijanti korona virusa – engleskog, južnoafričkog i brazilskog soja – i mogućnost budućih mutacija.

Dakle, verovatnije je da će ljudima biti potrebna dodatna vakcina da bi bili zaštićeni.

Grčka – kao i Izrael – već ima digitalne sertifikate o vakcinaciji, a drugi poput Danske i Švedske najavljuju da urade nešto slično.

Potpredsednik grčke vlade Akis Skercos rekao je za BBC da zajednički digitalni sertifikat „uopšte nije diskriminatoran”.

Tvrdi i da bi i nevakcinisani turisti mogli da posete Grčku ovog leta, ali bi postupak za njih bio sporiji – morali bi da budu testirani i morali bi da se samoizoluju po dolasku.

Grčka i Kipar dogovorili su se da ovog leta prime izraelske turiste negativne na Kovid-19 – one koji imaju „zeleni” digitalni sertifikat.

Grčki ministar turizma Haris Teokaris rekao je da bi sličan dogovor mogao biti postignut sa Velikom Britanijom.

Međutim, Vlada Velike Britanije još nije odobrila nijedan sertifikat o vakcinaciji.

Grčki turizam pretrpeo je ogromnu štetu prošle godine zbog pandemije.

Prihodi su pali sa 18, koliko su iznosili 2019. godine, na samo četiri milijarde evra prošle godine, prenosi novinska agencija Rojters.

Turizam čini oko petine grčke privrede, a u tom sektoru radi svaki peti zaposleni.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc takođe zagovara izraelski model sertifikata.

„Preko mobilnog telefona mogli biste da dokažete da ste testirani, vakcinisali ili ste se oporavili [od Kovida].

„Naš cilj: izbeći dugotrajno zaključavanje i konačno omogućiti slobodu ponovnog putovanja u EU i slobodu da uživaju u događajima i u nacionalnim jelima raznih zemalja”, napisao je Kurc na viteru.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da će biti potrebno tri meseca da se uspostavi sistem koji bi se koristio na granicama, ali da se većina zemalja saglasila da bi u budućnosti mogao biti potreban „digitalni sertifikat o vakcinaciji”.

Isto je navela i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

„Sistem će podržavati neutralne informacije o vakcinaciji, o negativnom PCR testu ili imunitetu.

„Potrebna nam je brza primena ako želimo da ovi sertifikati budu funkcionalni pre leta”, rekla je ona.

Tokom virtuelnog sastanka u četvrtak, lideri EU takođe su razgovarali o načinu ubrzavanja dobijanja vakcina što je do sada naišlo na široke kritike.

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

rade panic

Panić: Predao sam dokaze da kriju broj obolelih i umrlih

Pet mitova o ishrani u koje verujemo