in ,

Dr Ana Gligić dobila covid 19 posle druge doze vakcine. Bila je i na kiseoniku, ali kaže: „Vakcinacija je spas“

Bez vakcinacije nećemo ništa uraditi. Mi ćemo morati da se revakcinišemo nekom vakcinom koja će biti napravljena na neki novi soj, verovatno, ali sada je važno zaustaviti virus vakcinacijom postojećim vakcinama, kaže za eKliniku uvažena virusološkinja

Ana Gligic

Virusolog dr Ana Gligić provela je 13 dana u bolnici na kiseoničkoj podršci pošto je tri dana posle druge doze kineske vakcine osetila simptome zaraze korona virusom. Ona je sada kod kuće, oporavila se, pobedila koronu, a za eKliniku objašnjava kako se i zašto zarazila i morala u bolnicu i pored imunizacije. I ponovo kaže: samo nas vakcina može spasiti!

Zašto sam se zarazila

Inače, slučajeva kao što je i slučaj dr Gligić – zaraza i posle vakcinacije, ima mnogo, što otvara dodatne dileme i pitanja… Čemu vakcina, da li kineska vakcina stvara antitela ili ne…

– Da, to je donelo pitanje na pitanje, ali vrede vakcine! Moji prijatelji su merili antitela, visoko su im skočila, ali o tome ćemo kasnije, čeka nas još rezultata istraživanja koje i sama sprovodim u krugu svojih prijatelja. Moji prijatelji koji su vakcinisani kineskom vakcinom imaju visoke vredosti antitela – kaže dr Gligić i objašnjava nam kako je onda, kod nje došlo do zaraze:

– Kod mene se dosta stvari izmešalo. Ja sam osoba od 86 godina, sa svojim osnovnim bolestima koje nisam htela nikada da dajem javnosti “na tacni”… U međuvremenu sam negde ugrabila virus, pred revakcinaciju. Dakle, virus plus moje specifične boljke koje imam, sve to se iskombinovalo u jednu ružnu sliku. Ali pobedili smo! Pored toga – precenila sam svoje proračune – trebalo je da napravim malo veći razmak između dve doze vakcine s obzirom na to da je moj status imuniteta poremećen, jer ja imam autoimunu bolest. Tu sam se prevarila.

− Dakle, po mom mišljenju: kad neko ima problem sa imunim statusom, neku autoimunu bolest bez razmišljanja neka sačeka sa drugom dozom vakcine čak možda i mesec dana, biće mu bolje. Po mojoj proceni da sam to uradila bilo bi bolje. Kada sam zakačila virus, proveravana sam u tri zdravstvene ustanove na PCR, baš zbog te specifičnosti jer se javila bolest pored vakcinacije i revakcinacije. Na sva tri mesta je PCR bio pozitivan – kaže dr Ana Gligić.

Kako sam se zarazila

– A otprilike i znam kako sam zakačila bolest. Preko puta moje kuće, tri metra od prozora je gimnazija, a ispod mog prozora dolaze deca za vreme velikog odmora. Moj prozor je dva metra iznad njihovih usta. Sve moje analize i epidomiološki podaci gde sam i kako mogla da zakačim virus govore mi da je to jedino objašnjenje. Kažu da virus ide brzinom zvuka, nije baš tako, ali ide brzo. A govorila sam i pre Nove godine, kada se pojavio britanski soj koji je zarazniji: ovaj soj je već kod nas od juna meseca. Pa ni Britanci nisu otkrili taj soj kad je ušao kod njih, već kad su imali 50 odsto obolelih od tog soja, ne ide to tako… – kaže dr Gligič i dodaje:
– Daj bože da ovo sada dalje ne mutira. Ako ne mutira, ugušiće sam sebe. Samo nek ne mutira, da ne padne neki soj iz Afrike ili ne znam više odakle sve ovo jurca.

Vakcina, vakcina, vakcina

A jedini lek protv virusa je, kaže – vakcina.

– Da vam kažem, bez vakcinacije nećemo ništa uraditi. Mi ćemo morati da se revakcinišemo nekom vakcinom koja će biti napravljena na neki novi soj, verovatno, ali sada je važno zaustaviti virus vakcinacijom postojećim vakcinama! Ovim silnim prokužavanjem takođe se štitimo, ali neverovatno je da ponovo imamo toliki broj dnevno. Skidam kapu medicinskim sestrama i lakarima. Do crne zemlje im skidam kapu! Kako su požrtvovani, kao košnica su nam bolnice, pune pčelica koje rade pod nekom maticom ne znam ni sama kojom. Svaka im čast. Noć, dan… verujte borba je to – kaže za eKliniku virusološkinja dr Ana Gligić.

(E-Klinika)

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

HRVAT SREO DIVCA I PROPISNO SE OBRUKAO: Supruga srpske legende ispričala šta se dogodilo

Dečak Petar pisao Dritanu, želi da uhapse njegovu učiteljicu