in ,

Pet mitova o ishrani u koje verujemo

Kad je reč o ishrani, često slušamo kako kafa nije dobra za zdravlje, a ugljeni hidrati su oličenje svega što je loše…

Nutricionistica Paula Norris iz Engleske je odlučila da razbije, kako je kazala, najsmešnije i najbizarnije mitove o hrani. Prema njenim rečima, postoji pet stvari koje čuje svakodnevno, a želi da u njih prestanemo da verujemo.

O kojim mitovima je reč?

MIT 1: Isehrana bez glutena je zdravija

Tokom poslednjih nekoliko godina puno se govori o hrani bez glutena, ali Paula tvrdi da osim ako nemate dijagnozu celijakije, ishrana bez glutena nije dobra za vas. Ta vrsta ishrane nam može uskratiti preko potrebna vlakna i neke mikronutrijente ako se obroci ne pripremaju planski, dodala je.

MIT 2: Kokosovo ulje je zdravo

Na Instragramu je Paula napisala “Kokosovo ulje nije zdravo, dokazano je da utiče na podizanje celokupnog holesterola i sastoji se od 80 posto zasićenih masnoća”. Dodala je da kokosovo ulje nije opasno koliko masnoće iz mesnih prerađevina, ali bi trebalo pripaziti u kojoj se količini koristi.

MIT 3: Ugljeni hidrati goje

Od kad znate za sebe sigurno slušate kako su ugljeni hidrati glavni krivac za nakupljanje kilograma i ako želite da ostanete mršavi morate ih izbegavati.

Nutricionistica smatra da nije problem u njima već u nama koji jedemo više kalorija nego što ih potrošimo. Sve se može jesti ako se pazi na količinu.

MIT 4: Grickalice su loše

Čuli ste sigurno da ovo nije zdrava navika i da se mora izbegavati. Grickanje je dobro ako odabrete prave namirnice poput kuvanog jajeta ili jabuke. Ako grickate kako biste ugasili glad, grčki jogurt je dobar izbor.

MIT 5: Kafa nije zdrava

Ako ste n​ekad čuli ili pročitali kako je kafa loša za obim struka i zube, razmislite bolje – naime, radi se o napitku punom antioksidansa koji štiti od razvoja mnogih bolesti.

Kod osoba koje pate od neke vrste zdravstvenih tegoba, pogotovo od visokog pritiska ili nekog oblika kardiovaskularnih bolesti, savetuje se smanjenje dnevnog unosa kafe, ali nije nepohodno potpuno izbacivanje.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

covid 19

Korona virus i EU: Digitalni sertifikati o vakcinisanju kao mogući uslov za putovanja

Dnevni horoskop za 27. februar 2021. godine