in

Evropski parlament nagradu ”Saharov” dodelio Alekseju Navaljnom

Evropski parlament doneo je odluku da nagrada bude dodeljena ruskom opozicionaru zbog njegove borbe protiv ”korupcije režima Vladimira Putina”

Evropski parlament u sredu je doneo odluku da nagrada ”Saharov” za slobodu mišljenja bude dodeljena ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom, javljaju agencije.

”Dodeljujući nagradu Saharov Alekseju Navaljnom, odajemo priznanje njegovoj neizmernoj ličnoj hrabrosti i ponovno ističemo nepokolebljivu podršku Evropskog parlamenta za njegovo hitno oslobađanje”, rekao je predsednik parlamenta David Sassoli.

Dodao je kako je Navaljni dosledno sprovodio kampanju protiv korupcije režima Vladimira Putina.

”Navaljni je putem kampanja na svojim računima na društvenim mrežama pomogao u razotkrivanju kršenja prava i mobilizovao podršku miliona ljudi širom Rusije”, kazao je Sassoli.

Nagrada ”Saharov” za slobodu mišljenja dodeljuje se od 1988. godine. Nagrada se dodeljuje pojedincima koji su dali ogroman doprinos borbi za ljudska prava u celom svetu pa se pritom upozorava na kršenje ljudskih prava i daje podrška dobitnicima i ciljevima za koje se oni bore.

Ceremonija dodele nagrade biće održana 15. decembra u Strazburu, u Francuskoj, ali nije verovatno da će Navaljni prisustvovati jer trenutno služi 3,5-godišnju zatvorsku kaznu.

Sud u Moskvi u februaru je osudio Navaljnog zbog kršenja uslovne kazne.

Uhapšen je u Moskvi nakon što se u januaru vratio iz Nemačke, gde je bio na lečenju nakon što je otrovan nervnim agensom.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sumarice

Drugi svetski rat: Kako u Kragujevcu pamte streljanje u Šumaricama

Antivakseri guraju Srbiju u još veću katastrofu, vlast najavila “suludu meru”