in

Policija upala u stan Alekseja Navaljnog, privela mu brata. “Specijalci razbijaju vrata”

MOSKOVSKA policija privela je Olega Navaljnog, brata zatvorenog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog, danas tokom pretresa nekretnina povezanih s opozicionim političarom, rekli su njegovi saveznici.

Desetine hiljada ljudi izašlo je u subotu na ulice i tražili oslobađanje Navaljnog koji služi 30 dana zatvora zbog optužbi za navodno kršenje uslovnog otpusta, što on negira.

Policija je rekla da su protesti bili protivzakoniti i privela gotovo 4000 ljudi. Saveznici Navaljnog planiraju nove proteste ove subote.

Ivan Ždanov, direktor Navalnijevog udruženja protiv korupcije, tvitovao je da je Oleg bio u bratovom stanu kad je upala policija. Nije poznato zašto je priveden.

Oleg Navaljni pušten je iz zatvora 2018. nakon što je odslužio tri i po godine zbog pronevere za koju pristalice Navaljnog tvrde da je osmišljena kako bi se izvršio pritisak na Alekseja koji je dobio uslovnuu kaznu u istom slučaju.

Ždanov kaže da se čini da policija vrši pretrese u sklopu istrage protiv poziva na nove proteste kojima se krše mere uvedene u pandemiji koronavirusa.

“Puno specijalaca u maskama. Počeli su razbijati vrata”, tvitovao je Ždanov.

Takođe je podelio video s druge lokacije u kojem Julija Navaljni, Aleksejeva supruga, govori policiji da pričekaju da stigne njena advokatica dok oni lupaju po vratima.

Advokati Veroniki Poljakovoj policija je dopustila da uđe u stan tek nakon nekoliko sati čekanja ispred vrata.

“Nekad je diranje porodice bilo protiv kodeksa časti. Sad nema ni kodeksa ni časti”, tvitovala je Poljakova.

Policija je pretražila i kancelarije udruženja protiv korupcije, rekli su Navaljnijevi saveznici.

Navaljni se još nije vratio kući otkako je otrovan i zamalo ubijen u Rusiji prošlog leta. Uhapšen je prošle nedelje na aerodromu pri povratku u Moskvu iz Nemačke gde se lečio i oporavio.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

BLOK

Ko je bio Albert Krasnići, mladić koji je ubijen u Prištini ?