in

Isporučeno ipak manje od 500.000 Tesla vozila u 2020. godini

Tesla je bila nadomak postizanja cilja izvršnog direktora Elona Muska da isporuči 500.000 vozila 2020. godine, objavila je kompanija u subotu, isporučivši rekordnih 499.550 tokom cele godine – ili 99,91 odsto. Iz Tesle  su izjavili da bi konačni broj mogao da varira i do 0,5 odsto, pa je moguće da će prećti granicu od 500.000 do trenutka kada se objave konačne cifre u celokupnim rezultatima za celu godinu, koji treba da se pojave krajem januara.

U svakom slučaju, to je više nego duplo u odnosu na sledeće najveće prodavce električnih vozila u 2020. godini, poput kineskog BID-a ili nemačkog Volksvagen-a. I to je za Teslu izuzetan oporavak s obzirom na uticaj pandemije koronavirusa na njegovo delovanje tokom prve polovine godine. Iako je Tesla u januaru 2020. objavila da očekuje da „komotnoo premaši“ Maskov cilj da do kraja godine isporuči 500.000 automobila širom sveta, kompanija je morala da zatvori novu fabriku u Kini, kao i fabriku automobila u Fremontu u Kaliforniji na nekoliko nedelje kako se virus tamo širio.

Musk je tvrdio da će Tesla i dalje moći da postigne svoj cilj, a kompanija je sve vreme tvrdila isto, posebno nakon što je u martu lansirala SUV Model I pre roka. Tesla je u prvom kvartalu isporučils 88.400 vozila, a u drugom 90.650 vozila. U oktobru je Tesla objavila da je isporučila 139.300 vozila tokom trećeg kvartala, nešto bolje nego što je 137.000 Vall Street očekivao. Takođe je imao peti uzastopni profitabilni kvartal u trećem kvartalu. Sve ovo pomoglo je da se cena akcija kompanije pošalje u stratosferu, čineći je najvrednijim proizvođačem automobila na planeti.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Usvojen zakon o veroispovesti po meri svih

Julian Asanž ne može biti izručen američkim sudijama