in

Julian Asanž ne može biti izručen američkim sudijama

Sudija Vanessa Baraitser rekla je da je odbila izručenje zbog straha da bi mogao da sebi oduzme život.

Osnivač VikiLeaks-a Julian Asanž ne može biti izručen SAD-u. Sudija Vanessa Baraitser rekla je da je odbila njegovo izručenje zbog straha da bi mogao sebi da oduzme život.

Američka vlada je rekla da će se žaliti na ovu odluku.

Asanžove pristalice bile su presrećne zbog odluke da ga ne izruče, ali bile su nezadovoljne što je presuda doneta iz zdravstvenih razloga.

Američki tužioci optužili su Asanža po 17 tačakai za špijunažu i jednu optužbu za zloupotrebu računara zbog hakovanja i objavljivanja tajnih vojnih i diplomatskih dokumenata kompanije VikiLeaks 2010. godine.

49-godišnji australijski aktivista ponovo je uhapšen u septembru zbog optužbi za koje je zaprećena maksimalna kazna od 175 godina zatvora.

U optužnici se tvrdi i da je zaverenik sa analitičarem vojne obaveštajne službe Chelsea Manningom pronašao kodiranu lozinku na poverljivom računaru američkog Ministarstva odbrane.

Optužbe takođe daju dodatne detalje o navodnim hakerskim spletkama koje su Asanž i njegove kolege iz VikiLeaka regrutovale.

Asanž negira da je sa Maningom planirao da provali šifrovanu lozinku na računarima američkog Ministarstva odbrane i tvrdi da nema dokaza da je nečija bezbednost ugrožena.

Asanž se ojavio se u ponedeljak u Old Bailei-u, gde je sudija Baraitser donela presudu.

Njegovi advokati tvrdili su da se ponašao kao novinar i da ima pravo na zaštitu prvog amandmana tj. slobode govora zbog objavljivanja procurilih dokumenata koji su otkrili američke vojne nezakonite radnje u Iraku i Avganistanu.

Ali sudija je odbacio ove tvrdnje, rekavši da bi njegovo ponašanje “predstavljalo krivična dela u ovoj jurisdikciji koja ne bi bila zaštićena njegovim pravom na slobodu govora”.

Dodala je međutim da je Asanž već patio od kliničke depresije koju bi pogoršala izolacija sa kojom bi se verovatno suočio u američkom zatvoru, dodajući da ima “obavezu i odlučnost” da iskoristi sve mere sprečavanja samoubistava koje vlasti mogu preduzeti.

Glavna urednica VikiLeaks-a Kristinn Hrafnsson opisala je slučaj kao „istorijski napad velikog obima na slobodu govora“.

Asanžova verenica, Stella Moris, sa kojom ima dva sina, bila je u sudnici u Old Bailei-u na saslušanju.

Čitajući izjavu van suda nakon presude, gospođa Moris je rekla: “Julian je danas pobedio. Današnja pobeda je prvi korak ka pravdi u ovom slučaju.”

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Isporučeno ipak manje od 500.000 Tesla vozila u 2020. godini

vakcinacija

Naučnici sa Stanforda napravili nano-vakcinu protiv COVID-19 koja se daje u samo jednoj dozi