in ,

Ekvador oduzeo državljanstvo Julianu Asanžu

Ekvadorski pravosudni sistem zvanično je obavestio u utorak po lokalnom vremenu Australiju o poništenju njegove naturalizacije, u pismu koje je usledilo kao odgovor na zahtev podnesen ministarstvu spjnih poslova te južnoameričke zemlje.

Po ekvadorskom zakonu, naturalizacija se smatra štetnom kada je odobrena na osnovu prikrivanja relevantnih činjenica, lažnih dokumenata ili na prevari.

Ekvadorske vlasti tvrde da Asanžovo pismo o traženju naturalizacije ima brojne nedoslednosti, razne potpise, eventualne izmene dokumenta i neplaćene takse, između ostalog.

Carlos Poveda, Asanžov advokat, izjavio je za Associated Press da je odluka donesena bez odgovarajućeg procesa i da Asanžu nije dopušteno da se pojavi na ročištu.

Poveda je kazao da će u žalbi zatražiti pojašnjenje odluke ekvadorskih vlasti.

– Više od značaja državljanstva postavlja se pitanje poštovanja prava i primerenog zakonskog procesa u oduzimanju državljanstva – kazao je.

Asanž je dobio ekvadorsko državljanstvo u januaru 2018. u okviru neuspelog pokušaja vlade tadašnjeg predsednika Lenína Morena da mu odobri diplomatski status kako bi ga izvukao iz ekvadorske ambasade u Londonu.

U ponedeljak je sud za rešavanje administrativnih sporova ekvadorske pokrajine Pichincha povukao tu odluku.

Ekvadorsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je za AP da je sud „delovao nezavisno i poštovao je pravila procesa koji je pokrenula prethodna vlada“.

Asanž (50) nalazi se u londonskom strogo čuvanom zatvoru Belmarsh otkako je uhapšen u aprilu 2019. zbog izbegavanja kaucije sedam godina pre toga tokom posebnog sudskog postupka.

Proveo je sedam godina krijući se u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, u koju je pobegao u 2012. kako bi izbegao izručenje Švedskoj gde bi se trebao suočiti s navodima za seksualno zlostavljanje.

Švedska je povukla istragu seksualnog zlostavljanja u novembru 2019. jer je isteklo previše vremena.

Američki tužioci optužili su Asanža po 17 tačaka za špijunažu i po jednoj tački za zloupotrebu kompjutera u Wikuliksovoj objavi hiljada poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata. Te optužbe povlače presudu na maksimalnih 175 godina zatvora.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Šarić poručio Hrvatima: Ako ne znate kakve veze Tesla ima sa Srbijom, znate li možda zašto su ustaše poklale preko 100 njegovih rođaka i zašto su Tesle proterani 1995. u Srbiju!

Snažno nevreme praćeno ledom oštetilo stotine automobila na autoputu