in ,

Naučnici sa Stanforda napravili nano-vakcinu protiv COVID-19 koja se daje u samo jednoj dozi

vakcinacija

Tim istraživača razvija novu vrstu COVID-19 vakcine koja sadrži nanočestice posute istim proteinima koje vidimo na površinskim delovima virusa, prema novoj studiji objavljenoj u časopisu ACS Central Science.

Iako je još uvek u ranoj, predkliničkoj fazi, nova vakcina bi mogla biti jeftinija alternativa i mogla bi da bude efikasna sa samo jednom dozom.

Površinski šiljci su razlog zbog kojeg su koronavirusi – gde je korona latinski „kruna“ – toliko efikasni u zarazi ćelije domaćina fuzijom, što stvara prolaz za virusne genome koji mogu da uđu i otmu mašineriju ljudskih ćelija, a zauzvrat reprodukuju više ćelija virusa.

Naučnici kažu da se šiljci koronavirusa mogu koristiti kao antigeni, što omogućava da njihovo prisustvo u telu omogući pokretanje imunog odgovora, navodi se u blogu na veb stranici Univerziteta Stanford.

„Naš cilj je da napravimo jednokratnu vakcinu za koju nije potreban hladni lanac za skladištenje ili transport“, rekao je naučnik sa Stanforda Peter S. Kim. “Ako uspemo u tome to je dobro, a to bi trebalo da bude i jeftino. Ciljna populacija naše vakcine su zemlje sa niskim i srednjim prihodima.”

Fajzer i Modernina mRNK vakcina je skupa, a potrebno je i više doza

Vakcine sa nanočesticama su jedinstvene – uravnotežuju efikasnost vakcina zasnovanih na virusima sa jednostavnijom proizvodnjom i sigurnošću podjedinačnih vakcina. Vakcine sposobne za isporuku antigena sa virusima su obično efikasnije od onih koje sadrže samo izolovane fragmente virusa. Ali ovoj prvoj može da bude potrebno više vremena da se proizvede, često uzrokuje neželjene efekte i potrebno je pravilno hlađenje.

Vakcinama nukleinske kiseline – poput mRNK vakcina Pfizer i Moderna koje su dobile odobrenje za hitnu upotrebu – potrebno je čak i manje vremena za proizvodnju nego vakcinama sa nanočesticama, ali nedostatak je skup proizvodni proces, pored zahteva za više doza.

Očekuje se da Nano COVID-19 vakcina započne da se klinički ispituje na ljudima
Rani testovi na miševima pokazuju da bi vakcina sa nanočesticama Stanford mogla da postigne imunitet COVID-19 sa samo jednom dozom. Istraživači dizajniraju svoju vakcinu do koje bi se lako dolazilo, a isporuka i skladištenje se odvijaju u liofilizovanom prahu. Nasuprot ove, svim ostalim vakcinama u Sjedinjenim Državama potrebne su za skladištenje i transport hladne temperature – od oko 46 do -94 stepeni Fahrenheita (8 do -70 stepeni Celzijusa).

„Ovo je zaista rana faza i ima još puno posla da se uradi“, rekla je naučnica iz Kimove laboratorije i vodeća autorka ovog rada, Abigail Povell. “Ali mislimo da je to solidna polazna osnova za ono što bi moglo biti režim vakcine sa jednom dozom koji se ne oslanja na upotrebu virusa za stvaranje zaštitnih antitela nakon vakcinacije.”

Vakcine sa nanočesticama znatno povećavaju nivo antitela

Istraživači su pratili nivoe neutrališućih antitela kako bi istražili potencijalnu efikasnost svake vakcine. Antitela su proteini krvi koje telo proizvodi kao odgovor na antigene – antitela sposobna za neutralizaciju su podskup antitela sposobnih da rade na sprečavanju virusa da uspešno zarazi ćeliju domaćina, navodi se na blogu Stanforda.

Oba kandidata za vakcinu sa nanočesticama povećali su nivoe neutrališućih antitela – na najmanje dvostruko veći nivo od ljudi koji su imali COVID-19, sa samo jednom dozom. Pored toga, vakcina sa nanočesticama sa spajkom omogućila je znatno veći neutralizujući odgovor od vakcina sa punim ili vezivnim šiljcima ili ne-nanočesticama.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Julian Asanž ne može biti izručen američkim sudijama

Vrednost bitkoina prešla 40.000 dolara, udvostručujući vrednost za manje od mesec dana