in

Usvojen zakon o veroispovesti po meri svih

Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su rano jutros izmene spornog Zakona o slobodi verispoviesti. Za njegovo usvajanje glasao je 41 poslanik vladajuće većine. Poslanici opozicije nisu prisustvovali radu parlamenta. Usvajanje izmena i dopuna ovog Zakona propraćeno je aplauzima poslanika.

Sastavni deo Zakona postala su dva amandmana Građanskog pokreta URA.

Iz GP URA su naveli da je cilj ovih amadmana preciziranje pojedinih članova Zakona i poboljšanje zakonskog teksta.

“Poslanici kluba Crno na bijelo predložili su da se u članu 19 posle stava 1 doda i stav 2 koji glasi: Verska zajednica, odnosno deo verske zajednice čiji je verski centar u inostranstvu, koja nije upisana u Jedinstvenu evidenciju dužan je da deluje u okviru jedinstvenog pravnog poretka Crne Gore”, kazali su u GP URA.

Ovim amadmanom obezbeđuje da sve verske zajednice poštuju crnogorske zakone, suverenitet i teritorijalni integritet, ali i deluju u okviru jedinstvenog pravnog poretka Crne Gore.

“Drugi amadman koji je predložio klub Crno na bijelo odnosi se na član 36 koji se menja i glasi: “Kontrolu zakonitosti namenskog trošenja sredstava verske zajednice iz državnog budžeta i budžeta lokalne samouprave vrše nadležni organi, u skladu sa zakonom””.

Iz DPS-a su ranije rekli da izmene daju privilegije i monopol samo jednoj verskoj zajednici i samo jednom narodu.

DPS je vladajućoj većini osporio kvorum, jer se poslanica Maja Vukićević iz Demokratskog fronta u rad uključila onlajn, kao i potvrđivanja mandata novoj poslanici GP URA Suadi Zoronjić. Zoronjić je Skupština potvrdila mandat, nakon što je Državna komisija opstruirala ovu obavezu i odbila da to uradi.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

N1 se pošteno oglasio, a list Danas selektivno!

Isporučeno ipak manje od 500.000 Tesla vozila u 2020. godini