in

Krivokapić se oglasio o rekonstrukciji vlade – “Naredni izbori ne pre 2024. godine, premijer odlučuje o…”

zdravko krivokapic

Poslednjih nekoliko dana u Crnoj Gori je aktuelna tema rekosntrukcije aktuelne Vlade. Danas je se Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić oglasio tim povodom.

Saopštenje Krivokapića prenosimo u celosti:

„Sporazum nosioca 3 izborne liste od 8.9.2020. je polazna osnova za jačanje političke stabilnosti i ubrzanje reformskog procesa.

Rekonstrukcija Vlade, na prethodno definisanim osnovama, podrazumijeva činjenicu da se naredni parlamentarni izbori neće održati prije redovnog roka – odnosno 2024. godine.

Za ovo vrijeme Vlada i skupštinska većina će ubrzano raditi na pristupanju Crne Gore Evropskoj Uniji, kao i na ostalim planiranim reformama na jačanju ekonomskog prosperiteta i pravne sigurnosti gradjana.

Politički subjekti koji konstituišu vlast i Vlada CG stavljaju moratorijum na sva pitanja koja nemaju široki društveni konsenzus i duboko dijele crnogorsko društvo.

Nakon izbora tužilačkog savjeta i rekonstrukcije Vlade, Skupština CG prioritetno će razmotriti sve zakonske akte koji su u proceduri predloženi od strane Vlade.

Vladavina prava i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije su ključni zadatak sve tri grane vlasti.

Konstituente nove vlasti treba osnažiti učešćem predstavnika partija nacionalnih manjina.

Unapređenje rada Vlade i Skupštine CG kroz njihov ustavni odnos obezbijediće se rekonstrukcijom Vlade na sledećim principima:

  1. Predsjednik Vlade odlučuje o tome koji su ministri rezultatima u proteklom periodu odgovorili izazovima resora koje pokrivaju.
  2. Vlada će imati 3 potpredsjednika. Aktuelni potpredsjednik će biti prvi potpredsjednik Vlade, a svi potpredsjednici ujedno i resorni ministri. Predlaganje potpredsjednika je autonomno pravo predsjednika Vlade.
  3. Resori koji su se pokazali kao obimni sa aspekta njihove funkcionalnosti biće podijeljeni saglasno dogovoru predsjednika Vlade i parlamentarne većine.
  4. Prilikom formiranja novih resora vodiće se računa da isti budu u funkciji što bržeg ostvarivanja evropske agende Crne Gore.
  5. Kandidate za nove ministre predlaže predsjednik Vlade nakon konsultacija sa parlamentarnom većinom, posebno vodeći računa o prošlogodišnjem sporazumu nosioca 3 izborne liste, kompetentnosti i rodnoj ravnopravnosti”, navodi se u saopštenju predsednika Vlade Zdravka Krivokapića.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

aleksandar vucic i lajcak

Lajčak zabrinut zbog situacije u južnoj srpskoj pokrajini: Dozvoliti slobodu kretanja na severu Kosmeta!

hasim taci

Tačijev savetnik hvali Vučića – “Ovo čudesno radi”