in

POVRATAK OTPISANOG: Bivši ministar inostranih poslova Srbije Goran Svilanović ima novi posao u Crnoj Gori

Goran Svilanović, koji je javnosti najpoznatiji kao bivši ministar spoljnih poslova SCG, je prozapadno orjentisani diplomata i političar koji ima zavidnu regionalnu reputaciju.

Izvor: EWB

Bivši generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju i nekadašnji ministar spoljnih poslova državne zajednice Srbija i Crna Gora Goran Svilanović glavni savetnik je Vlade Zdravka Krivokapića za ekonomske reforme i evropske integracije, saznaje “Pobjeda”.

Svilanović lično ne savetuje Krivokapića, već je u timu ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića koga, kako tvrde izvori “Pobjede” iz parlamentarne većine, savetuje za ključna pitanja ekonomskih reformi i evropskih integracija.

Svilanović je potvrdio da savetuje Vladu premijera Krovokapića.

– To nije ništa neobično, Crna Gora je od svih država regiona najdalje odmakla u evropskim integracijama – naveo je Svilanović za i precizirao da je u Crnoj Gori u tom svojstvu bio već dva puta.

On je rekao da Vladu savetuje do 15. maja i da ga očekuje još jedan odlazak u Podgoricu.

– Ne savetujem lično premijera Krivokapića, već radim sa ministrom finansija Spajićem i to samo u onom delu koji se tiče evrointegracija – rekao je Svilanović.

Goran Svilanović, koji je javnosti najpoznatiji kao bivši ministar spoljnih poslova SCG, je prozapadno orjentisani diplomata i političar koji ima zavidnu regionalnu reputaciju.

Po podacima iz njegove biografije, Svilanović je ekspert za ekonomski i politički razvoj u Jugoistočnoj Evropi i radi za različite konsultantske agencije.

Političku karijeru je započeo devedesetih godina prošlog veka kao član Građanskog saveza Srbije. Obavljao je funkcije portparola i potpredsednika GSS-a, a 1999. godine je izabran za lidera stranke. Nakon izbora 2000. godine postao je šef diplomatije Savezne Republike Jugoslavije (kasnije Državna zajednica Srbije i Crne Gore). Diplomatsku karijeru je nastavio nakon završetka mandata ministra spoljnih poslova. Bio je član mnogih nevladinih organizacija, član Pakta za stabilnost, kasnije Regionalnog veća za saradnju. Za generalnog sekretara Regionalnog veća za saradnju biran je dva puta. Mandat mu je istekao u decembru 2018. godine.

Svilanović je retko komentarisao politička pitanja u Crnoj Gori, ali je snažno podržavao njen proevropski i prozapadni kurs, uključujući i članstvo u NATO.

Nakon što je u Crnoj Gori izabrana nova vlast, Svilanović je saopštio da nova vlada treba da nastavi kurs pridruživanja Evropskoj uniji.

– Mislim da treba da se obrate Briselu i svim članicama EU i da zatraže podršku za nastavak pregovora o članstvu, u nadi da će, u inače ne baš novim članovima otvorenoj evropskoj politici, uspeti da preokrenu atmosferu i ubrzaju pregovore, pa možda ih i okončaju za vreme mandata nove Evropske komisije – rekao je nadavno Svilanović.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

prevarena zena

Ova tri pitanja otkrivaju da li ste spremni za brak

zoran milanovic

Milanović i dalje provocira: Optužnicom protiv Tačija „uništavaju region“!