in ,

Lažiranje kilometraže i na novijim modelima, nameštanje se teško otkriva

laziranje kilometraze

Mada se i Evropska unija oglašavala po pitanju štelovanja kilometraže na polovnim vozilima, promena nema, odnosno na novim modelima automobila nije nikakav problem poigrati se sa kilometrima

Većina radionica i stručnjaka za motorna vozila ne mogu da otkriju profesionalno izvedeno lažiranje broja pređenih kilometara, navodi njemački ADAC.

Mada se i Evropska unija oglašavala po pitanju nameštanja kilometraže na polovnim vozilima, promena nema, odnosno na novim modelima automobila nije nikakav problem poigrati se sa kilometrima.

To potvrđuje i najnovije istraživanje Nemačkog auto-kluba (ADAC). U tu svrhu, nasumično su izabrana tri automobila: Ford Kuga iz 2019, Opel Grandland X iz 2020. i Peugeot 208 iz 2019.

Rezultati su pokazali da se kilometraža može falsifikovati već nakon nekoliko minuta, pristupom odgovarajućim uređajem.

U dva od tri pregledana automobila bilo je dovoljno priključiti uređaj u ugrađenu dijagnostičku utičnicu. U slučaju Opelovog modela, uređaj je morao biti priključen na brzinomer.

Kako zaključuje ADAC, još uvek se ne primenjuje trenutna uredba EU prema kojoj se kilometraža mora sistemski štititi u automobilu. Zakon je inače na snazi ​​za nove modele automobila od septembra 2017. godine.

Većina žrtava nameštanja kilometraže su privatni kupci polovnih automobila. Na taj način, plaća se viša cena za polovnjak ali takve manipulacije negativno utiču na bezbednost automobila i servisne troškove.

Ako se, na primer, zupčasti kaiš pokvari jer ste zbog lažirane kilometraže propustili servis, to može da dovede do oštećenja motora koje košta i po nekoliko hiljada eura.

Prema ADAC -u, većina radionica i stručnjaka za motorna vozila ne mogu da otkriju profesionalno izvedeno lažiranje broja pređenih kilometara.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

covid 19

Korona na Balkanu: Kosmet najveće žarište

boris dezulovic

KOLUMNA BORISA DEŽULOVIĆA: “Talibanska Hrvatska”