in , ,

Mercedes-Benz predstavio svoj ogromni 56-inčni „Hyperscreen“ ekran

mercedes eqs

Postoje veliki ekrani u automobilima. Ali tu je i Mercedes-Benz-ov „Hiperscreen“.

Nemački proizvođač automobila upravo je predstavio mamutski ekran osetljiv na dodir od stuba do stuba, koji će debitovati u predstojećoj luksuznoj električnoj limuzini EQS. Hiperscreen je središnji deo druge generacije MBUX infotainment sistema proizvođača automobila koji izbegava fizičke tastere u korist potpuno digitalnog (i glasovno kontrolisanog) korisničkog iskustva u automobilu.

Sigurno je da Hiperscreen nije jedan ekran, već nekoliko ekrana ugrađenih u jedan komad zakrivljenog stakla koji se proteže na celoj tabli. Na osnovu ranih slika, čini se da su na ekranu ugrađena najmanje tri ekrana: instrument tabla iza stuba upravljača, centralni ekran za zabavu i dodatni ekran okrenut prema suvozaču.

Hiperscreen će se prvi put pojaviti u EQS, luksuznoj električnoj limuzini za koju je Mercedes rekao da će se proizvoditi krajem 2021. godine. Pokretaće ga MBUX, što je skraćenica od „Mercedes-Benz User Experience“. MBUX, koji je prvi put predstavljen 2018. godine, jedan je od najsposobnijih informaciono-zabavnih sistema sa glasovnim upravljanjem koji su kreirali proizvođači automobila na tržištu.

Mercedes kaže da će Hiperscreen sadržati nešto što se naziva „nulti slojevi“, u kojem korisnik više ne mora da se kreće kroz razne podmenije ili daje glasovne komande „jer su najvažnije aplikacije uvek dostupne na situacioni i kontekstualni način u zoni vidnog polja vozača. “ Proizvođač automobila je pružio nekoliko primera, uključujući:

Ako uvek pozovete određenu osobu na putu kući u utorak uveče, od vas će se tražiti da uputite odgovarajući poziv tog dana u nedelji i tog određenog doba dana. Pojavi se vizit karta sa njihovim kontakt podacima i – ako su sačuvani – pojaviće se njihova fotografija. Svi predlozi MBUX-a su povezani sa korisničkim profilom. Ako neko drugi vozi EQS u utorak uveče, ova preporuka neće biti data – ili će se dati druga preporuka, u zavisnosti od preferencija drugog korisnika.

Hiperscreen će sadržati ukupno 12 pokretača ispod površine osetljive na dodir za haptične povratne informacije. Rečeno je da dve obloge poklopne ploče smanjuju odsjaj i olakšavaju čišćenje. Samo zakrivljeno staklo sastoji se od aluminijumskog silikata otpornog na ogrebotine. A analogni otvori za vazduh ugrađeni su u površinu na oba kraja, nudeći zanimljivu mešavinu digitalnog i fizičkog.

Hiperscreen će se pojaviti u serijskom automobilu tek krajem 2021. godine, EQS, ali nova verzija MBUKS debi će videti u novoj S-klasi, koja je prvi put predstavljena krajem prošle godine. Ažurirani infotainment sistem omogućiće vozačima da sačuvaju razne postavke poput podešavanja sedišta, boje osvetljenja unutrašnjosti, omiljene radio stanice i još mnogo toga. Ovi lični profili mogu se omogućiti ili onemogućiti korišćenjem novih bezbednosnih funkcija ili čak učitati u druga vozila Mercedes-Benz-a. Senzor otiska prsta na glavnom ekranu osetljivom na dodir i prepoznavanje glasa postaće standardni, a tu je i podešavanje PIN-a. Kupci se mogu odlučiti za verziju automobila sa kamerama koje omogućavaju i prepoznavanje lica.

Naravno, ostaje da se vidi koliko će svi ovi ekrani vozaču odvratiti pažnju. Bez robusnog sistema za nadzor vozača koji osigurava da vozači ostanu usredsređeni na put, ovi izuzetno veliki ekrani mogu predstavljati veliki izazov i sigurnosni rizik. Nedavna studija AAA otkrila je da mnogi digitalni informativno-zabavni sistemi koji se pojavljuju u novijim automobilima mogu biti dovoljno ometajući da povećaju rizik od nezgoda, posebno za starije vozače.

Mercedes kaže da će njegova funkcija nultog sloja smanjiti ometanje vozača – mada će to morati i da dokažu. „Cilj je bio koncept bez ometanja vozača ili stvaranja složenih operacija“, rekao je Sajjad Khan, član upravnog odbora Mercedes-Benz AG i tehničkog direktora za novu generaciju MBUX, u saopštenju za štampu. „Nismo želeli da napravimo najveći ekran ikada u automobilu. Umesto toga, razvili smo specijalne ekrane sa savršenim odnosom veličine i funkcionalnosti za maksimalnu jednostavnost korišćenja. “

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Najbolji klasični parfemi za muškarce

Skrivena mapa na mobilnom telefonu prikazuje gde ste bili i fotografije koje ste snimili