in

Bajdenova administracija otvara poverljive dokumente o 11. septembru

Taj potez, koji je u izjavi iz Bele kuće pozdravio Bajden, usledio je dok članovi porodica skoro 3.000 žrtava napada od predsednika traže konkretniju akciju

Američko ministarstvo pravde ponovo će otvoriti tajne dokumente vlade o napadima Al-Kaide 11. septembra 2001. godine, s namerom da javnosti pruži više informacija o tom događaju.

Taj potez, koji je u izjavi iz Bele kuće pozdravio Bajden, usledio je dok članovi porodica skoro 3.000 žrtava napada od predsednika traže konkretniju akciju.

– Kao što sam obećao tokom svoje kampanje, moja administracija zagovara maksimalan nivo transparentnosti u okvirima zakona i pridržavanje strogih smernica izdatih tokom uprave (bivšeg predsednika Baracka) Obame i Bajdena o pozivanju na privilegije državnih tajni – naveo je Bajden u saopštenju, javlja Al Jazeera.

Uoči 20. godišnjice napada, članovi porodica žrtava od Bidena zahtevaju da skine oznaku tajnosti sa povjerljivih dokumenata, koji će, kako tvrde, pokazati da su čelnici Saudijske Arabije podržali napade.

Oni su, zajedno sa preživelim u napadima, u petak objavili pismo u kojem su Bajdenu poručili da, ukoliko ne otvori dokumente, niti ne dolazi na obeležavanje godišnjice napada.

– Od zaključka Komisije 9/11. iz 2004. godine, otkriveno je mnogo dokaza koji ukazuju da su službenici saudijske vlade podržali napade – navodi se u pismu, koje je potpisalo 1.700 osoba.

– Kroz različite administracije, ministarstvo pravde i FBI nastoje da sakriju te informacije i spreče američki narod da čuje punu istinu o napadima – dodali su.

Saudijska Arabija negira da je imala ulogu u napadima.

Članovi porodica žrtava 11. septembra dugo su tražili dokumente američke vlade koji se odnose na to da li je Saudijska Arabija pomogla ili finansirala bilo koju od 19 osoba povezanih s Al-Kaidom, koji su izveli razorni napad.

– Cenimo što je predsednik Bajden odao priznanje našim porodicama dok tražimo pravdu i odgovornost Kraljevine Saudijske Arabije – rekao je Brett Eagleson, čiji je otac Bruce Eagleson ubijen, u izjavi za novinsku agenciju Reuters.

– Ipak, nažalost, već smo čuli mnogo praznih obećanja – dodao je.

Operativci Al-Kaide su 11. septembra 2001. oborili tri putnička aviona u dva nebodera Svetskog trgovačkog centra (WTC) i zgradu Pentagona u Washingtonu. Četvrti avion, za koji se verovalo da je ciljao zgradu Capitola, srušio se u polje u Pennsylvaniji.

Prošle godine, američki sudija od saudijske vlade je zatražio da ispita 24 aktuelna i bivša zvaničnika, uključujući i bivšeg ambasadora u SAD-u, u parnici koju su pokrenule porodice žrtava, koje tvrde da je Saudijska Arabija pružila pomoć napadačima.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

46 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Guverner Njujorka podneo ostavku zbog optužbi za seksualno uznemiravanje

kfor

Kovač: NATO izvodi vežbe sa KFOR-om na Kosmetu jer imaju saznanja da bi moglo doći do nekih kriznih situacija!