in

Kovač: NATO izvodi vežbe sa KFOR-om na Kosmetu jer imaju saznanja da bi moglo doći do nekih kriznih situacija!

kfor

Dodatne trupe NATO pakta krajem avgusta umarširaće na Kosovo i Metohiju u sklopu vežbi sa Kforom radi uvežbavanja scenarija kontrole mase i nereda i bezbednosnih operacija.

Ovo, smatra profesor Mitar Kovač, nagoveštava da NATO ima procenu da su nemiri na Kosovu mogući i da zbog toga spremaju dodatne trupe koje bi mogle da priteknu u pomoć Kforu.

Profesor dr Mitar Kovač, general-major u penziji i direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma za Sputnjik napominje da se ovakav tip vojnih vežbi nikada ne održava ukoliko ne postoje neka operativna saznanja da bi moglo doći do nekih kriznih situacija.

-Sam tip i karakter vežbe govori o tome kako NATO procenjuje budućnost stanja na Kosovu i Metohiji. Jasno je da aktuelna takozvana vlast u Prištini nije spremna da na politički način učestvuje u pregovorima i da rešava probleme na Kosmetu a to se vidi i po poslednjim odlukama i suspendovanju Vašingtonskog sporazuma. Iz tih razloga možemo reći da NATO na neki način ocenjuje da, što zbog unutrašnjih razloga, što zbog blokade sporazuma, ali i mogućeg zaposedanja severa Kosova mogu izbiti neredi gde bi NATO preko Kfora reagovao na kontroli i suzbijanju incidenta, objašnjava profesor Kovač.

Prema saopštenju iz Kfora, međunarodne vojne snage na Kosovu i Metohiji će izvesti vežbu operativne probe, zbog koje će privremeno biti povećan broj jedinica i vojnika na terenu u periodu od 30. avgusta do 8. septembra, ali se ne navodi da li su za istu dobili i odobrenje iz SB UN jer ukoliko se to nije desilo povećanjem broja NATO vojnika na teritoriji Kosova i Metohije krše se svi sporazumi, od Kumanovskog do Rezolucije 1244.

Kfor nema pravo da samovoljno povećava broj stranih tupa na Kosovu bez saglasnosti SB UN.

Kovač kaže da Kfor nema pravo da samovoljno povećava broj stranih tupa na Kosovu bez saglasnosti SB UN.

-Što se tiče ponašanja Kfora, slobodno možemo reći da se sprovodi strategija NATO-a, odnosno vodećih država vojnog vojnog saveza prije svega Amerike, Britanije i Nemačke u skladu sa njihovim geostrateškim interesima na ovom prostoru. Pri tome može se reći da njihovi interesi međusobno nisu uvek saglasni, osim da se Srbiji oduzme Kosovo i Metohija. Drugim rečima, te NATO snage izuzev Kfora usvajaju način ponašanja okupacione sile, smatra Kovač.

Sagovornik “Sputnjika” napominje da je ovom vežbom prekršen mandat Kfora i da se na neki način se zloupotrebljava.

-NATO se ponaša kao da Kosovo i Metohiju smatra svojom teritorijom, svojim prostorom za baziranje snaga za sprovođenje svoje strategije. Ono što je inače karakteristično, za sprovođenje periodičnih vježbi i povećanje nacionalnih kontinenata, izgradnje novih kampova i baza nema odobrenje nadležnih institucija kao što je UN i SB jer nema podataka koliko vojna snaga će biti u ovom periodu prisutna na Kosovu i Metohiji. Toga nema u godišnjem izveštaju koji se predočava SB UN. To samoinicijativno donošenje odluka od strane NATO-a jeste problem i predstavlja svojevrsnu samovolju nametanja volje vodećih zemalja NATO na Kosovu i Metohiji, napominje sagovornik Sputnjika.

Inače u saopštenju Kfora se navodi da će u vežbi učestvovati dodatne rezervne trupe iz Albanije, Bugarske, Grčke, Italije, Rumunije, Turske i Velike Britanije. Trupe će na KiM stići do kraja avgusta, a infrastrukturu neophodnu za njihov smeštaj uspostaviće mali vojni kontingent iz Ujedinjenog Kraljevstva koji treba da doputuje na Kosovo 13. avgusta.

(Sputnjik)

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Bajdenova administracija otvara poverljive dokumente o 11. septembru

Skandal u Rovinju: Albanac šamarao srpsko dete i njegovu majku u hotelu!