in

Guverner Njujorka podneo ostavku zbog optužbi za seksualno uznemiravanje

Istraga, zaključena izveštajem od 168 stranica, utvrdila je da je polno uznemiravao više žena

Guverner Njujorka Andrej Cuomo podneo je ostavku nakon što je državna istraga utvrdila da je seksualno uznemiravao 11 žena, što je rezultiralo sve većim pravnim pritiskom i pozivima demokratskih zastupnika i predsednika Bajdena da odstupi s dužnosti.

Cuomo, koji je od 2011. bio guverner četvrte najmnogoljudnije američke savezne države, odluku o ostavci objavio je u utorak, nakon što je državna advokatica Njujorka Letitia James ranije ovog meseca objavila rezultate petomesečne istrage.

Istraga, zaključena izveštajem od 168 stranica, utvrdila je da je polno uznemiravao više žena uključujući sadašnje i bivše vladine službenice, ali i osvetio barem jednoj koja ga je za to i tužila sudu.

Istražitelji su rekli da je Cuomo prisilio žene na neželjene poljupce; pipao im grudi ili zadnjicu ili ih na drugi način neprikladno dodirivao; upućivao im insinuirajuće primedbe o njihovom izgledu i polnom životu; kao i stvorio radno okruženje “ispunjeno strahom”.

Cuomo, razvedeni otac tri ćerke, negira sve optužbe.

Tvrdi da nije ništa uradio namerno i ne veruje da će sud uvažiti optužbe, prenosi Rojters.

“Ja zaista povremeno grlim i ljubim ljude, žene i muškarce. To radim celi život. Takav sam otkad pamtim. Po mom mišljenju nikada nisam prešao meru”, rekao je objavljujući ostavku.

James nije pokrenula krivični postupak, ali lokalni tužioci bi mogli da ga odbace..

Dosadašnjeg guvernera Njujorka zameniće njegova zamenica Kathy Hochul, koja će postati prva žena na toj dužnosti.

Cuomova ostavka drugi je slučaj u 13 godina da guverner Njujorka odlazi usred skandala, nakon što je Eliot Spitzer podneo ostavku 2008. zbog povezanosti s prostitucijom.

Podnevši ostavku Cuomo je izbegao opoziv u državnoj skupštini. Njegova ostavka stupiće na snagu za dve nedelje, prenosi Al Jazeera.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

horoskop

Dnevni horoskop za 11. avgust 2021. godine

Bajdenova administracija otvara poverljive dokumente o 11. septembru