in

Zdravstveni zvaničnici SAD izražavaju novu zabrinutost zbog koronavirusa

anthony fauci

Najviši američki zdravstveni zvaničnici izrazili su u nedelju nova upozorenja zbog sve većeg širenja delta soja koronavirusa širom zemlje, dok se u javnosti čuje sve veći broj poziva za uvođenje obavezne vakcinacije.

“Nešto loše se dešava. Moramo to da shvatimo”, rekao je dr Entoni Fauči, najbolji medicinski savetnik predsednika Džoa Bajdena, za NBC.

Fauči, najbolji američki stručnjak za zarazne bolesti, rekao je da ne očekuje da će biti uvedena obavezna vakcinacija na nacionalnom nivou.

Ali rekao je da će, čim regulatori u Upravi za hranu i lekove daju potpuno odobrenje za upotrebu vakcina protiv koronavirusa, verovatno u narednih nekoliko nedelja, snažno podržavati to da univerziteti, firme i drugi lokalni poslovi uvode obaveznu vakcinaciju.

“Verujem da će neki ljudi”, nakon što vakcine budu potpuno odobrene, “nastaviti sa vakcinacijom”, rekao je Fauči. “Ali za one koji ne žele, verujem da treba uvesti obavezu na lokalnom nivou”.

Prema vladi, više od 166 miliona Amerikanaca je potpuno vakcinisano protiv koronavirusa. To je jedva polovina populacije, a deci od 12 godina i mlađoj tek treba da bude potpuno odobrena vacinacija. Vakcinacije su počele prošlog decembra prema ovlašćenju regulatora lekova za hitnu upotrebu, dok je dalja revizija u toku.

Iako se broj slučajeva koronavirusa povećao na Floridi i u Teksasu, dve ključne američke države sa velikim brojem infekcija, njihovi republikanski guverneri, Ron DeSantis i Greg Abot, ostali su uporni u svom protivljenju uvođenju obavezne vacinacije ili obaveze nošenja maski, tvrdeći da se time krše individualne slobode ljudi.

Američki senator Rik Skot sa Floride podržao je DeSantisovu odluku, rekavši u za Foks TV: “Ne možemo se vratiti strahovima. Neka ljudi donose svoje odluke”.

Ali republikanski guverner Ejsa Hačinson iz Arkanzasa, države sa niskom procentom vakcinacije sa sve većim brojem infekcija, rekao je za CBS da je pogrešio ranije ove godine potpisivanjem zabrane maski za lice.

Rendi Veingarten, predsednica Američkog udruženja nastavnika, drugog po veličini sindikata nastavnika u Sjedinjenim Državama sa 1,7 miliona članova, rekla je za NBC da, kako se škole sada otvaraju za nove termine širom zemlje, “moramo, kao pitanje lične savesti, raditi sa zaposlenima na obaveznoj vakcinaciji”.

“Okolnosti su se promenile”, dodala je ona. “Za mene je jako teško što se deca mlađa od 12 godina ne mogu vakcinisati. Osetila sam potrebu… da ustanem i kažem ovo zbog lične savesti”.

Francis Kolins, direktor Nacionalnog instituta za zdravlje, rekao je za emisiju ABC njuz: “Budite jasni u vezi sa ovim: vakcine imaju neverovatne dokaze o svojoj bezbednosti i efikasnosti”.

Kolins je rekao onima koji su skeptični u vezi vakcinacije: “Ako ste neodlučni, nemojte biti neodlučni. Postanite deo pobedničkog tima”.

Više od 100.000 više Amerikanaca dnevno se zarazi zbog visoko prenosivog delta soja koronavirusa, što je 10 puta više nego u poslednjih nekoliko nedelja.

Fauči je to nazvao “pandemijom nevakcinisanih”.

Testovi su pokazali da su postojeće vakcine protiv koronavirusa dostupne u SAD efikasne protiv delta varijante. Ali Fauči je upozorio da bi, ako se ne proveri, delta soj mogla mutirati u druge varijante koje bi mogle da izbegnu efikasnost vakcina.

Rekao je da 93 miliona Amerikanaca koji imaju pravo da se vakcinišu treba da razmišlja o svom zdravlju i porodici, ali i o zajednicama. Rekao je da se zalaže za obaveznu vakcinaciju za američke zdravstvene radnike, od kojih su milioni odbili da se vakcinišu.

“Došao je trenutak”, rekao je. “Moramo ljude vakcinisati. Čak i ako ste imali Kovid, morate se vakcinisati”.

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protest francuska

Francuzi nedeljama protestuju protiv pandemijskih mera i vakcinacije

Jezivi snimci dronom sa Evije