in

Bajden zahteva od zaposlenih u federalnim agencijama da se vakcinišu

Joe Biden

Milioni zaposlenih u američkim federalnim agencijama moraće da potvrde da su vakcinisani protiv Kovida 19 ili da u suprotnom nose maske, drže fizičku distancu i redovno se testiraju, navodi se u novim smernicama koje je administracija predsednika Džo Bajdena objavila u četvrtak.

Zaposleni koji ne potvrde da su vakcinisani moraće da se testiraju jednom ili dva puta nedeljeno, a biće im ograničeni i poslovni putevi.

Reč je o najnovijem pokušaju predsednika Bajdena da podstakne veći broj Amerikanaca da se vakcinišu dok se delta soj brzo širi i naročito teško pogađa one koji nisu primili vakcinu.

“Ovo je pandemija nevakcinisanih. Ovo je američka tragedija. Ljudi umiru – i umiraće – koji ne moraju da umru. Ako ste nevakcinisani, ne morate da umrete“, rekao je Bajden na konferenciji za novinare u Beloj kući.

Prema izjavama zvaničnika, nove smernice ne predstavljaju obaveznu vakcinaciju i oni koji odluče da se ne vakcinišu neće biti u opasnosti da dobiju otkaz, prenosi agencija Rojters.

Bajden je poručio da su vakcine veoma efikasne i “da ih ima dovoljno za sve da se vakcinišu”.

“Proteklih šest meseci smo dali više od 325 miliona doza. Imamo sredstva da sprečimo da novi talas Kovida zatvori naše biznise, škole, društva kao što je to bio slučaj prošle godine. Od početka sam govorio da ćemo biti vođeni naukom”, rekao je Bajden.

Dodao je da su mu eksperti preneli da će broj slučajeva nastaviti da raste, “pre nego što počne da pada”.

“Prema ekspertima, dok broj slučajeva raste verovatno nećemo videti uporedni porast hospitalizacija ili smrtnih slučajeva u većini područja. Morate se zapitati zašto. Zato šte je 164 miliona Amerikanaca u potpunosti imunizovano, među kojima je 80 odsto najranjivijih, starijih građana”, naglasio je američki predsednik.

Predsednik je takođe naložio Sekretarijatu za odbranu da razmotri kako i kada će početi da zahteva od pripadnika vojske da se vakcinišu protiv Kovida, uz ostale obavezne vakcine.

“Naši muškarci i žene u uniformi štite zemlju od ozbiljnih pretnji i trebalo bi što je više moguće da budu zaštićeni od zaraze Kovidom 19. Mislim da je to naročito važno zato što služe u mestima širom sveta, a u mnogima je broj vakcinisanih nizak, a bolest prevladava”, rekao je Bajden.

(Rojters, DW)

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dnevni horoskop

Dnevni horoskop za 30. jul 2021. godine

vakcinacija

Naučnici: Vakcine spasile 50 miliona života, Kovid 19 ugrožava budući napredak