in

Stanišiću i Simatoviću po 12 godina zatvora

Haški sud osudio je juče nekadašnje čelnike Službe državne bezbednosti Srbije – Jovicu Stanišića i Franka Simatovića – na po 12 godina zatvora zbog zločina nad nesrpskim stanovništvom 1992. godine.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu (Mehanizam) izrekao je presudu od po 12 godina zatvora nekadašnjim čelnicima Službe državne bezbednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH.

Tužilaštvo je tražilo doživotni zatvor, a odbrana oslobađajuću presudu. Na ovu presudu je moguće uputiti žalbu.

Njima je drugi put izrečena prvostepena presuda, jer im se sudilo ponovo, posle žalbe Tužilaštva na prvobitnu oslobađajuću odluku iz 2013. godine. Žalbeno veće je po žalbi tužioca 15. decembra 2015.ukinulo prvostepunu presudu i naložilo da se suđenje ponovi.

Nova presuda

Mehanizam je danas utvrdio da su Stanišić (71), tadašnji načelnik SDB Srbije, i Simatović (71), prvi operativac Službe, krivi za pomaganje i podržavanje progona, ubistva, deportacije i prisilnog premeštanja Muslimana i Hrvata iz Bosanskog Šamca.

Kako je saopštio predsedavajući sudija Barton Hol, raspravno veće je utvrdilo da tužilaštvo nije dokazalo krivicu Stanišića i Simatovića za zločine u još pet opština u BiH, kao i u Hrvatskoj, odnosno Kninskoj Krajini i Istočnoj Slavoniji, 1991-95.

Presudom je utvrđeno i da nije dokazano da su Stanišić i Simatović bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji se cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje nesrba sa velikih delova teritorija Hrvatske i BiH.

Raspravno veće utvrdilo je da su Stanišić i Simatović znali za to zločinačko udruženje, ali da tužioci nisu dokazali da su oni, sa ostalim učesnicima, delili tu zločinačku nameru.

Po današnjoj presudi, utvrđeno je, međutim, da su drugi politički, vojni i policijski zvaničnici Srbije, Republike Srpske Krajine i Republike Srpske bili učesnici u tom zločinačkom poduhvatu. Haški sud je utvrdio da su srpske snage u Hrvatskoj i BiH sprovodile kampanju progona nesrpskog stanovištva počinjenjem brojnih zločina.

Ostaju u pritvoru

Stanišić i Simatović će ostati u pritvoru Mehanizma dok se ne organizuje njihov prebacivanje na mesto gde će je izdržavati, rekao je predsednik sudskog veća sudija Barton Hol.

Stanišić i Simatović uhapšeni su tokom operacije “Sablja”, posle ubistva premijera Zorana Đinđića 12. marta 2003. godine. Stanišić je prebačen u Hag 11. juna, a Simatović 30. maja te godine.

dr,beta,dpa

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

mobilni telefon

Ukinut roming u regionu

Antidemokratski front