in

Jezivo svedočenje zaštićenog svedoka na suđenju teroristi Mustafi: Ne želim da izgovaram njegovo ime dok sam živ!

Zaštićeni svedok “3593” opisao svoje povrede koje je zadobio kada su ga pripadnici takozvane OVK oteli u aprili 1999. godine i danima prebijali, držeći ga zatočenog na imanju u selu Zlaš.

“Leva ruka mi je bila slomljena na tri mesta, a na desnoj ruci su mi slomili srednji prst. Glava mi je bila ozbiljno povređena i morao sam posle da idem na operaciju. Na tom mestu imam ožiljak, stavili su mi osam kopči. Vilica mi je bila povređena i polomljeni svi zubi. Od tih povreda ja se ni danas nisam potpuno oporavio.”

On je danas u Specijalnom sudu Kosova nastavio od juče započeto svedočenje na suđenju jednom od komandanata terorističke OVK Saljihu Mustafi, koji je komandovao grupom koja je počinila te zločine.

Iako je na prethodna dva ročišta Mustafa napuštao sudnicu posle pauze za ručak, ne želeći da sluša optužbe svedoka, jutros je sedeo na optuženičkoj stolici. Predsedavajuća sudija Mapi Felt-Folja je tražila da razgovaraju o njegovom neprisustvovanju suđenjima. Mustafa je kazao da je napuštao pretrese pošto je nedavno bio pod stresom zbog više razloga. Tada je sednica zatvorena za javnost, tako da se nije moglo čuti šta je optuženi ispričao.

Za javnost je ponovo otvorena kad je svedok “3593” nastavio da odgovara na pitanja tužioca, a Mustafa je bio u sudnici. Međutim, i to svedočenje je nekoliko puta zatvarano tako da se nije moglo čuti šta je “3593” sve ispričao.

– Nakon što su me jednom pretukli, taj što me tukao, a to je optuženi, naredio je dvojici da me vrate u podrum gde su me držali zatvorenog. Ja ne izgovaram njegovo ime i ne želim da ga kažem dok sam živ – kazao je svedok, ispričavši da je jedan od zatvorenika tad imao opekotine po telu, a da su mu sve vreme bile vezane ruke, tako da nije mogao da jede, kad su im davali po parče starog hleba.

Zaštićenom svedoku su pokazane i fotografije, na kojima je on prepoznao kuću i okolne objekte gde su ga držali zatočenog i tukli. Svi objekti na tom imanju su u međuvremenu srušeni.

Mustafi se sudi za ratne zločine po četiri tačke optužnice: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo. Žrtve su bila šestorica albanskih civila, koji nisu podržavali OVK ili su bili prijatelji sa Srbima.

Tužilaštvo je završilo ispitivanje svedoka, a zaštitnik žrtava Ani Pues je započela pitanjima kako su te povrede koje je zadobio uticale na njegov budući život. Ona je tražila da celo njeno ispitivanje od sat vremena bude zatvoreno za javnost, jer će njena pitanja biti privatne prirode, pa bi zaštićeni svedok mogao biti prepoznat.

(Novosti online)

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dron

Novosti: Srušio se albanski dron kod Zubinog Potoka

aleksandar vucic i lajcak

Lajčak zabrinut zbog situacije u južnoj srpskoj pokrajini: Dozvoliti slobodu kretanja na severu Kosmeta!