in ,

Teroristi OVK-a nude novac samo da se brane slobode

teroristi ovk

Odbrana predsednika i potpredsednika tzv. Udruženja veterana OVK, Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, optuženih za zastrašivanje svedoka, zatražila je njihovo hitno puštanje na slobodu, tvrdeći da nema razloga da i dalje budu u pritvoru u Hagu.

Branioci Haradinaja čak nude kauciju za njegovu odbranu sa slobode, ali ne preciziraju iznos kaucije u podnesku koji je objavljen na sajtu Specijalizovanih veća Kosova.

Oni su odbacili sve tvrdnje tužilaštva, navodeći svoje kontraargumente, u kojima tvrde da pomenutih rizika nema, pored ostalog i jer su svi dokazi do sada već obelodanjeni.

Sa druge strane, Specijalizovano tužilaštvo traži od suda da im pritvor produži zbog nekoliko rizika: opasnost od bekstva, da ne bi ometali postupak i da ne bi činili nova krivična dela.

Odluku o daljem pritvoru doneće sudsko veće koje će suditi Haradinaju i Gucatiju.

Gucati i Haradinaj su u pritvoru u Hagu od hapšenja 25. septembra 2020. na Kosovu.

Optuženi su za nepoštovanje suda, ometanje postupaka i rada tužilaštva obelodanjivanjem identiteta svjedoka u procesima koji se vode tom sudu.

Pripremno ročište pred početak suđenja zakazano je za 1. i 2. septembar pred sudskim većem Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu.

U odluci tročlanog sudskog veća, povodom priprema za suđenje, tužilaštvu i odbrani optuženih dati su nalozi koje treba da ispune do 23. avgusta, odnosno do 27. avgusta.

Tročlanim sudskim većem predsedavaće sudija Čarls Smit III, a pored njega u veću će biti i sudije Kristof Bart i Ženel Metro , dok je za rezervnog sudiju imenovan Fergal Gajinor, objavljeno je na sajtu Specijalizovanih veća Kosova.

Gucatiju i Haradinaju će početak suđenja biti naknadno zakazan.

Prvo koje će početi pred ovim sudom je suđenje Saljihu Mustafi zakazano za 15. septembar.

(Sputnjik)

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

maglev voz

Predstavljen maglev voz s maksimalnom brzinom od 600 kilometara na sat

horoskop

Dnevni horoskop za 17. avgust 2021. godine