in

Ukinuta presuda Darku Šariću

Vrhovni kasacioni sud ukinuo je pravnosnažnu presudu Darku Šariću.

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je 9. novembra prošle godine presudu kojom je Darko Šarić u Specijalnom sudu osuđen na 15 godina zatvora zbog trgovine narkoticima.

U odluci najvišeg suda u državi navod se da je presuda ukinuta jer je dvoje sudija Apelacionog suda koje su potvrdile osuđujuću presudu prethodno već odlučivale o tome da li Šarić treba da ostane u pritvoru.

Vrhovni kasacioni sud zbog toga smatra da su sudije Milimir Lukić i Bojana Paunović bile pristrasne i da nisu smele da odlučuju o presudi kojom je Pljevljak osuđen na 15 godina zatvora zbog međunarodnog šverca kokaina.

Presuda će stoga biće vraćena Apelacionom sudu na ponovno suđenje, ali pred novim sudskim većem.

„Iako je sudija dužan da održi poverenje u svoju nezavisnost i nepristrasnost, formirano predubeđenje tih sudija koji su o pritvoru protiv okrivljenog odlučivale više puta narušava pretpostavku nepristrasnosti sudije. Zbog toga je u konkretnom slučaju nepristrasnost sudija Milimira Lukića i Bojane Paunović, dovedena u pitanje, pa su ispunjeni razlozi za obavezno izuzeće ovih sudija u postupku odlučivanja po žalbama na prvostepenu presudu.“

Za sudije Vrhovnog kasacionog suda nisu bili sporni dokazi na osnovu kojih su Šarić i članova njegove grupe osuđeni.

Advokati su se žalili i na pristrasnost sudije Siniše Petrovića koji je sudio Šariću u prvostepenom postupku jer je doneo presude Šarićevim saradnicima na osnovu priznanja i odlučivao o oduzimanju imovine, ali za sudije Vrhovnog kasacionog suda njegova uloga nije bila sporna.

Apelacioni sud u Beogradu tada je pravosnažno osudio na 15 godina zatvora Darka Šarića kao organizatora grupe koja se tereti za krijumčarenje ukupno 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

veljko odalovic

Veljko Odalović: Za razliku od Prištine, mi smo pokazali da ne delimo žrtve na albanske ili srpske!

ŠTA SE SPREMA NA KOSOVU: Stiglo hitno naređenje svim jedinicama policijskih snaga Kosova!