in

ŠTA SE DEŠAVA U SEVERNOJ KOREJI: Kim rekao da se država mora pripremiti i za dijalog i za sukob sa…

Pregovori SAD-a i Severne Koreje u zastoju su nakon neuspeha drugog sastanka na vrhu na kojem su 2019. u Hanoju učestvovali Donald Tramp i Kim Jong-un.

Severnokorejski čelnik Kim Jong-un oceno je da se njegova zemlja mora pripremiti “i za dijalog i za sukob” sa Sjedinjenim Državama pod predsedavanjem Džo Bajdena, izvestila je u petak službena agencija KCNA.

Kim je u govoru o strategiji prema Wašingtonu povodom plenarne sednice glavnog odbora stranke “istaknuo da se zemlja mora pripremiti i za dijalog i za sukob, napose mora biti potpuno pripravna za sukob”, navodi KCNA.

Severnokorejski vođa “pozvao je da se oštro i brzo odgovori na prilike koje se brzo menjaju te da se napori usredotoče na stabilno preuzimanje kontrole nad situacijom na Korejskom poluotoku”, dodaje službena agencija.

Američki predsednik Džo Bajden, čiju “neprijateljsku politiku” kritikuje Pjongjang, ne isključuje mogućnost da se jednom sastane s Kim Jong-unom, ali ističe da to neće učiniti bez njegovih jasnih obećanja.

U maju je kritikovao odluku svog prethodnika Donalda Trampa, koji se dvaput sastao sa “predsednikom Kimom”, u Singapuru i u Hanoju, bez konkretnih rezultata. “Neću mu ponuditi međunarodno priznanje” bez ikakvih obaveza s njegove strane, istaknuo je.

Tom prilikom je, nakon razgovora u Beloj kući s južnokorejskim kolegom Moon Jae-inom, rekao da se “ne zavarava” da će biti lako uveriti Severnu Koreju da se odrekne svog nuklearnog arsenala.

“Ne zavaravamo se da će biti lako, nemamo baš nikakvih iluzija o tome. Poslednje četiri administracije nisu ostvarile cilj. To je neverovatno težak zadatak”, rekao je novinarima objavivši informaciju o tome da je iskusnog diplomatu Sung Kima imenovao za posebnog izaslanika za Pjongjang.

Pregovori SAD-a i Severne Koreje u zastoju su nakon neuspeha drugog sastanka na vrhu na kojem su 2019. u Hanoju učestvovali Donald Tramp i Kim Jong-un.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

andrija mandic

Mandić: Krivokapić je izdao narod, ne može više da bude premijer!

marija zaharova

ZAHAROVA OPTUŽUJE: “Amerika otvoreno potkopava mir na Balkanu!”