in

Osećate se naduto jer se više družite uz hranu i piće? Evo nekoliko saveta

nadutost stomaka

Puniji dnevnik slatkih obaveza, toplijeg vremena, ukusne hrane i pića … Posle dužih izostanaka sa takvih događaja, to može biti šok za telo.

Rođendani, krštenja, proslave promocije posla … Sve su to bili svakodnevni predmeti u našem kalendaru. Međutim, poslednjih godinu i po nismo uspeli da se toliko okupimo, pa je sada povratak na staro čak i pomalo neobičan. Kao što se naša psiha navikla na ćaskanje i druženje, tako se i naše telo. A pošto odavno nismo jeli nikakva čuda, a sada previše popili proseka ili čaša crnog vina, telo je, logično, bilo šokirano. I pozdravilo nas je nakon toga za dobro jutro sa osećajem otoka i nadimanja.

Iako ne moramo uvek izgledati savršeno, činjenica je da se zbog takvih bolesti jednostavno ne osećamo dobro i važno je to promeniti.

Naime, nutricionista Kim Pearson kaže za Glamour da prekomerna konzumacija hrane, posebno sa alkoholom, može pokrenuti zapaljenje u crevima i negativno uticati na naš crevni mikrobiom, istovremeno „inhibirajući proizvodnju digestivnih enzima potrebnih za efikasno razlaganje hrane“. Dakle, ako nas iznenada muče želučane tegobe, poput nadimanja, pa čak i dijareje, trebali bismo razmisliti o vraćanju creva u normalu. Evo nekoliko saveta.

Pijte dovoljno vode

Bez obzira koliko puta vam ovo ponovimo i bez obzira koliko puta zakolutate očima dok ovo čitate (kao što je verovatno slučaj sa člancima o važnosti zaštitnog faktora), voda je presudna, ali zaista presudna nakon prekomernog uživanja u hrani i piću. Dehidratacija može ugroziti mnoge aspekte zdravlja, uključujući i naša creva, što dovodi do zatvora, zato budite sigurni da unosite najmanje 2 litre vode dnevno.

Jedite raznoliko

Sigurno vas ritam života takođe sprečava da stalno jedete različita jela i verovatno vrtite desetak dokazanih recepata. Ali vrlo je važno da hrana bude i cela i neprerađena. Rafinisana i visoko prerađena hrana uopšte ne odgovara našim crevima, pa je važno jesti razno voće i povrće.

Smanjiti stres

Nema šanse za odmor ili odlazak u prirodu za vikend? Problemi sa crevima mogu se desiti upravo zato što ste okruženi stresom, čak i kada ga ne osećate aktivno. Kratka meditacija, joga ili šetnja prirodom upravo je ona doza bekstva od stvarnosti koja će vas vratiti u mentalnu i fizičku ravnotežu.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Velja Nevolja

Sprema se krvavi obračun? Velja Nevolja daje instrukcije iz zatvora, njegovi ‘vojnici‘ uputili jezive pretnje Kimiju i suparnicima. Evo šta im je poručio iz zatvora

pariz policija

Srbin u Francuskoj držao telo svoje majke u kovčegu sedam godina, a sve kako bi dobijao njenu penziju. Evo zašto sam se prijavio policiji