in ,

Facebook suspendovao Trampa na dve godine

Facebook je suspendovao naloge bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa na dve godine.

To su korisnički nalozi na Fejsbuku i Instagramu.

Facebook kaže da su Trampove akcije „ozbiljno kršenje pravila“.

Fejsbukov potez uskraćuje Trampu glavni medij za obraćanje javnosti uoči izbora novembra 2022. godine, kada će se njegova Republikanska stranka kandidovati za mesta u Kongresu.

Međutim, možda će se i dalje moći da se vrati na Facebook pre sledećih predsedničkih izbora krajem 2024. godine.

Trampu je već trajno zabranjeno „tvitovanje“, a nakon nereda u Kapitolu YouTube ga je suspendovao.

Neviđena blokada

Bivši predsednik, koji je takođe ove nedelje zatvorio svoj nedavno pokrenuti blog, najavio je mogućnost pokretanja sopstvene platforme, ali njegov tim je dao malo detalja o tome.

„S obzirom na ozbiljnost okolnosti koje su dovele do suspenzije gospodina Trampa, verujemo da su njegovi postupci predstavljali ozbiljno kršenje naših pravila i da zaslužuju najvišu moguću kaznu prema novim protokolima“, rekao je šef Fejsbukovih globalnih poslova Nik Cleg.

Nezavisni nadzorni odbor Fejsbuka podržao je dosad neviđenu blokadu Trampa u maju, tvrdeći da su njegove najave podsticale na nasilje. Međutim, odbor je zaključio da je pogrešno zabranu učiniti neodređenom i pozvao na „proporcionalni odgovor“.

Tramp je u petak rekao da „presuda Fejsbuka vređa rekordnih 75 miliona ljudi“, ali i mnoge druge koji su glasali za njega „na nameštenim predsedničkim izborima 2020“.

„Ne treba im dozvoliti da se izvuku sa ovom cenzurom, naša zemlja više ne može tolerisati ovu zloupotrebu“, rekao je Tramp.

Fejsbuk je najavio da će „sarađivati sa stručnjacima na donošenju odluke o smanjenju rizika javne bezbednosti“ i da će „tek tada Tramp moći da se vrati na platformu“.

Kompanija je takođe rekla da će „postojati set eskalirajućih sankcija koje će biti pokrenute ako Tramp krši dalja pravila“ što bi moglo dovesti do „trajnog uklanjanja njegovih profila“.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nikola tesla

Teslin rodjendan praznik u Kanadi

severni beli nosorog

Odlazak jedne vrste? Severni beli nosorog upravo izumire