in

Senat oslobodio Donalda Trampa krivice na drugom suđenju za opoziv

Izvor: AP

Američki Senat oslobodio je optužbi bivšeg predsednika Donalda Trampa, koga je Predstavnički dom 13. januara opozvao zbog podsticanja pobune njegovih pristalica. Da bi Tramp bio osuđen bila je potrebna dvotrećinska većina. 57 senatora glasalo je da je Tramp kriv, što znači da se demokratskim senatorima pridružilo sedmoro republikanskih kolega, dok je 43 senatora glasalo da se predsednik oslobodi optužnice.

Nakon glasanja, vođa demokratske većine u Senatu, Čak Šumer, izjavio je da će 6. januar ostati upisan kao “dan sramote” u američkoj istoriji, a da će glasanje da se oslobodi Donald Trampa “ostati upisano kao sramno glasanje u istoriji američkog Senata.” Pozdravio je sedmoro republikanaca koji su se pridružili demokratama i glasali da je predsednik kriv. Šumer je izjavio da će dan upada u Kapitol biti Trampovo “konačno, užasno nasleđe”, i da “mrlje njegovih postupaka” nikada neće biti izbrisane.

A nakon što je glasao da se bivši predsednik oslobodi otpužbi, lider senatskih republikanaca Mič Mekonel izjavio je da “nema sumnje” da je Tramp “praktično i moralno odgovoran za provociranje” smrtonosnog napada na Kapitol. Mekonel je dodao da nije glasao da se osudi Tramp jer on “ustavno nije mogao da se osudi kao bivši predsednik.” Mekonel je, međutim, rekao i da proces u Senatu nije kraj i nagovestio da bi Trampu moglo da se sudi na krivičnim i građanskim sudovima, kao običnom građaninu. 

Tramp: Lov na veštice

Posle odluke Senata, bivši predsednik Donald Tramp se zahvalio svojim advokatima i senatorima koji su glasali da ga oslobode optužbi. On je saopštio da je suđenje u Senatu bilo još jedna faza u “najvećem lovu na veštice u istoriji zemlje.” Trampovo saopštenje objavljeno je nakon što ga je Senat oslobodio optužbi na drugom suđenju za opoziv. Ne pokazujući nikakvo kajanje zbog događaja 6. januara, bivši predsednik je u saopštenju poručio i da je “njegov pokret tek počeo.”

Dan sa nekoliko obrta

Senatori su se, ranije u subotu, dogovorili da preskoče iskaze svedoka u procesu opoziva. Time je izbegnuto produženo suđenje i započelo je iznošenje završnih argumenata obe strane.

Senatori su se dogovorili da u dokazni materijal uvrste izjavu republikanske članice Predstavničkog doma Džejmi Herere Batler. Ona navodi da joj je lider republikanaca u Predstavničkom domu Kevin Makarti ispričao o telefonskom razgovoru koji je vodio sa Trampom 6. januara, za vreme nereda i upada stotina njegovih pristalica u Kapitol, kada mu je predsednik, navodno, rekao: “Pa, Kevine, izgleda su ti ljudi više uznemireni zbog izbora nego ti.”

Bio je to još jedan obrt petog dana suđenja o Trampovom opozivu. Senat je, prethodno, glasao je da dozvoli pozivanje svedoka na suđenju bivšem prededniku Donaldu Trampu, koji je optužen za podsticanje pobune svojih pristalica u napadu na Kapitol 6. januara. Za odluku je, pored svih 50 demokrata glasalo i petoro senatora iz Republikanske stranke.

Međutim, posle glasanja nastala je zabuna među senatorima o čemu su zapravo glasali – o samom pozivanju svedoka ili da se dozvoli debata o pozivanju svedoka.

Kongresmen Džejmi Raskin, glavni menadžer za opoziv, saopštio je ranije u subotu da želi da čuje svedočenje Džejmi Herere Batler iz države Vašington o razgovoru republikanskog lidera Makartija i Donalda Trampa. Makarti je bio nazvao Trampa da bi apelovao na njega da interveniše i pozove svoje pristalice da se povuku iz Kongresa.

U svojim završnim argumentima, demokrate su ponovo iznele tvrdnju da je Tramp odgovoran za smrtonosne događaje 6. januara. “Zloupotrebio je položaj svrstajući se na stranu pobunjenika u skoro svakoj instanci, umesto da stane na stranu Kongresa SAD i stranu Ustava” – poručio je kongresmen Raskin iz Merilenda.

Trampov advokat Majkl van der Vin energično je demantovao tvrdnje da Tramp snosi odgovornost za nasilje u Kapitolu, navodeći da nema dokaza da je bivši predsednik nameravao da svojim rečima podstakne pobunu ili dovede do pokušaja smene vlade. Nagovestio je da su demokrate koje sada osuđuju nasilje u suštini podržavale građanske nerede za vreme rasnih protesta prošlog leta. “Kao nacija moramo da se zapitamo – kako smo stigli do trenutka gde su nemiri i pobune i nasilje tako učestali”, rekao je van der Vin. “Do toga su dovely meseci u kojima su politički lideri i medijske ličnosti, žedni rejtinga, glorifikovali civilno nasilje i osuđivali razumne mere sprovođenja zakona nepohodne da se smiri nasilna rulja.”

Za to vreme, republikanski lider u Senatu, Mič Mekonel, je jasno stavio na znanje da će glasati za oslobađanje Trampa, prema jednom upućenom izvoru, prenosi AP. Gledište lidera stranke moglo bi da utiče na druge republikance.

Dok se očekuje da će većina demokrata osuditi bivšeg predsednika, oslobađajuća presuda deluje skoro izvesno u telu koje je podeljeno između 50 demokrata i 50 republikanaca.

U petak, Trampovi advokati su okončali iznošenje argumenata odbrane, poričući da je bivši predsednik podstakao smrtonosni napad na Kapitol, 6. januara. Trampovi advokati su suđenje opisali kao politički motivisano i kao ilegalni “lov na veštice.”

Kongresna zlatna medalja policajcu sa Kapitola

Posle više sati užarenog iznošenja argumenata, dogodio se i redak trenutak dvostranačkog slaganja, kada je Senat u petak uveče glasao da dodeli najviše priznanje Kongresa – zlatnu medalju – policajcu Judžinu Gudmanu, pripadniku policije Kapitola Hila. Senat je jednoglasno usvojio odluku o priznanju Gudmanu, koji je izgrednike koji su upali u Kongres za vreme glasanja o formalnom potvrđivanju pobede Džoa Bajdena, preusmerio na drugu stranu od članova Kongresa koji su u tom trenutku bili nekoliko metara dalje.

Na video snimku prikazanom za vreme suđenja, vidi se Gudman kako senatora Mita Romnija upućuje gde da ode da bi bio bezbedan.

“Na ovom suđenju videli smo novi video, moćni video snimak koji pokazuje Gudmanovu pribranost pod pritiskom, hrabrost u sprovođenju dužnosti, pametno razmišljanje u sred haosa i spremnost da sam postane meta besne rulje, da bi se drugi domogli bezbednosti”, izjavio je lider senatske većine Čak Šumer, demokrata.

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dnevni horoskop za 14. februar: Spremni ste da napredujete!

kosovo i metohija

Uzajamno priznanje Kosova i Srbije – poznat stav američke administracije