in

Ambasador Sondlend, svedok u procesu Trampovog opoziva, tuži Pompea za 1,8 miliona dolara

Ambasador Trampove administracije u Evropskoj uniji Gordon Sondlend, jedan od ključnih svedoka u procesu opoziva Donalda Trampa 2019. godine tužio je bivšeg državnog sekretara Majka Pompea tražeći nadoknadu za 1,8 miliona dolara pravnih troškova koje je imao tokom suđenja.

Donald Tramp

U tužbi koja je podneta federalnom sudu u Vašingtonu, Sondlend navodi da je Pompeo obećao da će nadoknaditi njegove troškove nakon što su ga demokrate u Predstavničkom domu pozvale da svedoči u procesu opoziva, kada je tadašnji predsednik Donald Tramp osumnjičen da je uskraćivao slanje vojne pomoći Ukrajini tražeći od ukrajinskih vlasti da istraže njegovog političkog rivala Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera.

Umesto toga, prema Sondlendovim rečima, Pompeo je “pogazio obećanje” nakon što je saznao detalje Sondlendovog svedočenja.

“Pošto su obaveze koje je Pompeo imao po svemu sudeći napuštene iz političkih razloga, ambasador Sondlend se okreće ovom sudu da mu se nadomeste troškovi plaćanja advokata”, napisao je u tužbi Sondlendov advokat Mark Barondes.

Portparol Pompea nazvao je tužbu “apsurdnom” i izjavio da je Pompeo siguran “da će i sud imati isto gledište.”

U svedočenju koje Sondlendova tužba opisuje kao “izuzetno napeto i rizično, sa ogromnim posledicama”, tadašnji ambasador u EU opisao je tužiocima kako su Tramp i njegov advokat Rudi Đulijani eksplicitno tražili “uslugu za uslugu” od Ukajine, i posetu američkog predsednika uslovljavali političkim istragama demokrata.

Trampa je opozvao Predstavnički dom, ali je oslobođen na suđenju u Senatu 2020.

ARHIVA – Američki državni sekretar Majk Pompeo i predsednik Donald Tramp na konferenciji za novinare u Beloj kući 8. aprila 2020.

Sondlend je optušten nekoliko dana nakon što je Tramp oslobođen u Senatu, kako se navodi u tužbi – “samo zato što je rekao u istinu”. On kaže da je nespremnost da se pokriju njegovi pravni troškovi ne samo odraz kršenja obaveza i “uobičajenog ponašanja” već je “izuzetno problematična u ovom slučaju, budući da je bila potrebna velika priprema da se odgovori na obavezujuće pozive koji su mu upućeni.”

“Ambasador Sondlend je angažovao pravnu firmu u Vašingtonu koja je imala veliko iskustvo u istragama Kongresa i imala kapacitet da mu pomogne, zajedno sa njegovim dugogodišnjim ličnim savetnikom, da bi se pripremio za važno svedočenje”, navodi se u tužbi. “Ambasador Sondlend je nastavio da se oslanja na Pompeovo obećanje, koje je državni sekretar dao u lično i u ime vlade, kada je angažovao pravnu pomoć koja ga je, ukupno, koštala 1,8 miliona dolara”.

Vest o Sondlendovoj tužbi prvo je objavio Vašington post.

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Krimi klanovi

Nemačka: najpoznatiji kriminalni klanovi

money heist

NOVA SEZONA POPULARNE SERIJE MONEY HEIST