in

Nadzorni odbor poništava uklanjanje Facebook-ovog sadržaja

Facebook je pogrešio u 4 od 5 pregledanih slučajeva; odbor poziva na jasnija pravila o dozvoljenom sadržaju

SAN FRANCISCO • Odlučujući prvi put o ovoj vrsti slučajevima, nadzorni odbor Fejsbuka presudio je da je kompanija za društvene medije pogrešila što je uklonila četiri od pet delova sadržaja koje je odbor pregledao, uključujući i objave koje je Facebook uklonio zbog kršenja pravila o govoru mržnje i štetnim Covid- 19 dezinformacija.

Prva presuda u četvrtak biće pod nadzorom kako bi se videlo koliko je odbor nezavisan od najveće svetske platforme za društvene medije, posebno uoči njegove glavne odluke o tome da li je Facebook imao pravo da suspenduje bivšeg predsednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa.

Fejsbuk je blokirao pristup gospodina Trampa njegovim nalozima na Fejsbuku i Instagramu zbog zabrinutosti zbog daljih nasilnih nemira nakon napada njegovih pristalica 6. januara na američki Kapitol.

Odbor je rekao da će slučaj gospodina Trampa biti otvoren za javnost i da on još uvek nije dao izjavu odboru. Odbor ima 20 članova, uključujući bivšu dansku premijerku Helle Thorning-Schmidt i dobitnika Nobelove nagrade za mir Tavakol Karmana.

Facebook je rekao da će se pridržavati odluka odbora.

Nadzorna grupa, koju je Facebook stvorio kao odgovor na kritike na način na koji se odnosi prema problematičnom sadržaju, takođe je pozvala kompaniju da bude jasnija u pogledu svojih pravila o tome šta je dozvoljeno na njenim platformama.

Odbor je započeo saslušanje slučajeva prošlog oktobra i najavio odluke koje je razmatrao prošlog meseca. Ovde je spisak odluka:

UKINUTE ODLUKE:

• Post sa fotografijama mrtvog deteta koji uključuje komentar kineskog ophodjenja prema ujgurskim muslimanima.

• Post koji sadrži navodni citat nacističkog ministra propagande Jozefa Gebelsa koji je Facebook uklonio zbog kršenja svoje politike prema „opasnim pojedincima i organizacijama“.

• Objava u grupi koja tvrdi da bi određeni lekovi mogli da izleče od virusa Kovid-19, koja je kritikovala odgovor francuske vlade na pandemiju. Ovaj slučaj podneo je Facebook, a ne korisnik.

• Uklanjanje Instagram fotografije na kojima se vide ženske bradavice za koje je korisnik u Brazilu rekao da imaju za cilj podizanje svesti o simptomima raka dojke. Facebook je priznao da je ovo uklanjanje greška i vratio je objavu.

U objavi na svom blogu, iz Facebook-a je rečeno da bi politika oko dezinformacija o virusu Kovid-19 mogla biti jasnija i da će uskoro objaviti ažurirana pravila. Međutim, neće promeniti svoj pristup uklanjanju dezinformacija tokom globalne pandemije.

ZADRŽAVA SE ODLUKa:

• Post koji je navodno prikazivao istorijske fotografije crkava u Azerbejdžanu, sa natpisom za koji je Facebook rekao da ukazuje na “prezir” prema Azerbejdžanu i podršku Jermeniji.

Facebook sada ima sedam dana da obnovi delove sadržaja za koje odbor nije presudio da ih treba ukloniti.

Odbor je rekao da će uskoro objaviti još jedan slučaj iz svoje prve sesije. Odbor je takođe izdao devet neobvezujućih preporuka za pravila korišćenja- na primer, da Facebook treba da ukaže korisnicima na konkretno pravilo koje su prekršili i da bolje definiše svoja pravila o pitanjima kao što su opasne grupe i zdravstvene dezinformacije.

Facebook ne mora da reaguje na njih, ali mora javno da odgovori u roku od 30 dana.

„Možemo da vidimo da na Fejsbuku postoje neki problemi s pravilima korišćenja“, rekla je članica odbora Katherine Chen u intervjuu za Rojters. “Želimo da njena politika bude jasna – posebno ona koja se bavi ljudskim pravima i slobodom govora. Ona mora biti precizna, dostupna i jasno definisana.”

U postu na blogu, Facebook je rekao da bi uslove o tretiranju dezinformacija na Kovid-19 mogle biti jasnije i da će uskoro objaviti ažurirana pravila. Međutim, neće promeniti svoj pristup uklanjanju dezinformacija tokom globalne pandemije.

Facebook se već dugo suočava s kritikama zbog problema moderiranja ozbiljnog sadržaja, počevši od privremenog uklanjanja poznate ratne fotografije iz doba vijetnamskog rate, gole devojke koja beži od napada napalma, do propusta u reakciji kada se radi o policijskom govoru mržnje i dezinformacijama.

Odbor je u četvrtak rekao da je primio 150.000 žalbi otkako je počeo da prihvata slučajeve prošlog oktobra. Odlučivaće samo o ograničenom broju kontroverznih odluka.

Pre objavljivanja presuda, grupa kritičara Fejsbuka, nazvana Stvarni nadzorni odbor, rekla je da je reč o „PR naporu koji sakriva hitna pitanja kojima Facebook neprestano ne odgovara – nastavak širenja govora mržnje i dezinformacija na njihovim platformama“.

Facebook je obećao 130 miliona američkih dolara za finansiranje odbora tokom najmanje sledećih šest godina.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

mobilni telefon

Zašto bi korisnici iPhone-a trebalo hitno da urade nadogradnju na iOS 14.4

Horoskop za 31 januar 2021 Rak: kreativan Vaga: zabrinuta