in ,

Bivša menadžerka prijavila Facebook zbog širenja mržnje i dezinformacija

facebook sat

Facebook se agresivno suprotstavio izveštajima, nazivajući mnoge tvrdnje “obmanjujućim” i tvrdeći da njegove aplikacije čine više koristi nego štete

Identitet Facebook zviždača koji je zaslužan za objavljivanje desetine hiljada stranica internih istraživanja i dokumenata – što je dovelo do krize velikih razmera za tu kompaniju društvenih medija poslednjih nedelja– otkriven je u nedjelju veče u emisiji “60 minuta”. Njeno ime je Frances Haugen.

Ova 37-godišnja bivša menadžerka u Facebooku koja je radila na pitanjima društvenog integriteta u kompaniji kaže da dokumenti dokazuju da je Facebook znao da se njegove platforme koriste za širenje mržnje, nasilja i dezinformacija, kao i da je kompanija pokušala da sakrije te dokaze, javlja u svom opširnom prilogu CNN.

– Ono što sam u Facebooku uvek i iznova primećivala bio je sukob interesa između onoga što je dobro za javnost i onoga što je dobro za Facebook, a Facebook je uvek birao optimizaciju za svoje sopstvene interese, kako bi zaradio što više novca – rekla je Haugen u ekskluzivnom intervjuu za emisiju “60 minuta”.

Dopisnik te emisije na kanalu CBS, Scott Pelly citirao je jedan interni Facebook (FB) dokument koji kaže: “Imamo dokaze iz različitih izvora da govor mržnje, politički govori koji dele dezinformacije na Facebooku i naša porodica aplikacija utiču na kompletna društva širom sveta.”

Pre otprilike mesec dana, Haugen je podnela najmanje osam žalbi Komisiji za vrednosne papire i berzu u kojima se navodi da kompanija skriva istraživanja o svojim nedostacima od investitora i javnosti. Ona je dokumente podelila i s Wall Street Journalom, koji je objavio višedelnu istragu koja pokazuje da je Facebook bio svestan problema sa svojim aplikacijama, uključujući negativne efekte dezinformacija i štetu koju, posebno devojčicama i mladim devojkama, nanosi aplikacija Instagram.

Haugen, koja je počela da radi u Facebooku 2019. godine, nakon što je prethodno radila za druge tehnološke gigante poput Google-a i Pinteresta, trebala bi da svedoči u utorak pred Pododborom američkog Senata za zaštitu potrošača, bezbednost proizvoda i sigurnost podataka.

– Analizirala sam sadržaj sa gomile društvenih mreža, a na Facebooku je bilo znatno gore od svega što sam do tada videla. U određenom trenutku ove godine shvatila sam da ću to morati ovo da učinim na sistemski način, da ću morati da izdvojim dovoljno dokumenata da niko ne može da dovede u pitanje da li je ovo što tvrdim istina – naglasila je Haugen.

Facebook se agresivno suprotstavio izveštajima, nazivajući mnoge tvrdnje “obmanjujućim” i tvrdeći da njegove aplikacije čine više koristi nego štete.

– Svaki dan naši timovi moraju da balansiraju štiteći sposobnost milijarde ljudi da se otvoreno izraze sa potrebom da našu platformu održimo sigurnom i da njena uloga bude pozitivna – rekla je portparolka Facebooka Lena Pietsch u izjavi za CNN Business odmah nakon intervjua za “60 minuta” koji je dala Haugen.

Dodala je da Facebook nastavlja ,,sa značajnim poboljšanjima u borbi protiv širenja dezinformacija i štetnog sadržaja. Sugerisati da ohrabrujemo loš sadržaj i ne činimo ništa jednostavno nije istina.”

U nedelju ujutro uoči intervjua Frances Haugen u emisiji “60 minuta”, potpredsednik Facebooka za globalne operacije Nick Clegg rekao je za CNN da “nema savršenstva na društvenim medijima kao i u bilo čemu drugom u životu”.

– Radimo ogromnu količinu istraživanja, delimo je sa spoljnim istraživačima koliko god možemo, ali imajte na umu da postoji ogromna razlika između recenziranja sadržaja u saradnji s drugim akademicima i pripreme sadržaja unutar kompanije koji će izazvati internu raspravu – rekao je Clegg.

Haugen je rekla da veruje da osnivač Facebooka i izvršni direktor Mark Zuckerberg “nije imao nameru da pravi platformu koja će širiti mržnju, ali je dopustio da se donose odluke koje će proizvesti takve posledice da sadržaji govora mržnje i polarizacije u društvu dobijaju veću distribuciju i veći doseg od onih afirmativnih i pozitivnih za to isto društvo”.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Johnson&Johnson traži odobrenje za davanje druge doze svoje vakcine

horoskop

Dnevni horoskop za 6. oktobar 2021. godine