in

Teslin rodjendan praznik u Kanadi

Kanadska provincija Ontario odala je priznanje velikom izumitelju Nikoli Tesli tako što je dan njegovog rođenja 10. jul postao i zvanični praznik. Odluka o tome doneta je na inicijativu člana lokalnog parlamenta iz redova Nove demokratske partije Tome Rakočevića.

Zakon o proglašenju 10. jula za Dan Nikole Tesle potpisale su predstavnica britanske kraljice Elizabete i zamenica guvernera Ontarija Elizabet Doudsvel, navodi Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

U Zakonu kojim je rođendan Nikole Tesle postao praznik u Ontariju eksplicitno se navodi da je Tesla „srpsko-američki pronalazač i inženjer“.

Takođe se podseća i da su Teslini patenti bili osnov za gradnju prve svetske hidroelektrane na Nijagari, kao i da su nakon samo 25 godina sva naseljena mesta u Južnom Ontariju dobila struju.

Proglašenje Dana Nikole Tesle u Ontariju veliki je uspeh za srpsku dijasporu u Kanadi, koja je najbrojnija upravo u toj provinciji, između ostalog i zato što se na taj način podiže ugled srpske zajednice.

Generalni konzul Srbije u Torontu Vasilije Petković zahvalio je poslaniku Tomi Rakočeviću na inicijativi, kao i Parlamentu Ontarija na brzo sprovedenom postupku usvajanja predloga zakona, preneo je Tanjug.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

oliver ivanovic

Zakazano suđenje za ubistvo Olivera Ivanovića

tramp i zukerberg

Facebook suspendovao Trampa na dve godine