in ,

Odlazak jedne vrste? Severni beli nosorog upravo izumire

severni beli nosorog

Da li znate da su beli nosorozi uvršteni među druge najveće sisare na planeti? Međutim, tokom godina je došlo do opadanja populacije belih nosoroga što ga je svrstalo među ugrožene vrste koja je izumrla u zemljama poput Ujedinjenog Kraljevstva, Australije, Indije i Sjedinjenih Država.

Severni beli nosorozi poznati su i kao nosorozi četvrtastih usana, praveći podvrste belih nosoroga. Ove vrste su bile široko rasprostranjene u različitim zemljama poput Centralne i Istočne Afrike na jugu Sahare.

Međutim, stanovništvo severnog belog nosoroga 2021. godine svrstalo ih je među ugrožene vrste. Prema proceni IUCN (Međunarodne unije za zaštitu prirode), smatra se da je „moguće izumrla ili kritično ugrožena vrsta životinja, od 2020.”

Populacija severnih belih nosoroga

Prema podacima, ovu vrstu nosoroga predstavljaju samo dva nosoroga, i to majka i ćerka. Nazvani su Najin i njena dvadesetogodišnja ćerka Fatu, koja je poslednja od preostalih jedinki ovog nosoroga na svetu.

Koji su koraci preduzeti za zaštitu populacije severnog belog nosoroga 2021?

Kako su globalno preostale samo dve jedinke, naučnici širom sveta sprovode sve moguće korake kako bi povećali broj nosoroga.

Mnogi razlozi doveli su do smanjenja vrste, uključujući gubitak staništa, građanski rat i krivolov. Svi ovi razlozi zajedno su naterali naučnike da je proglase izumrlom životinjom u divljini.

Trenutno naučnici koriste metod matičnih ćelija za povećanje broja.

Metoda matičnih ćelija za povećanje broja severnih belih nosoroga

Da bi povećali broj jedinki severnog belog nosoroga do 2021. godine, naučnici su proizveli dva embriona izumrlog sisara. Ovim naučnici razmišljaju da proizvedu prvog malog nosoroga u sledeće tri godine primenom metode surogat majčinstva.

Tako bi se povećao broj severnih nosoroga u svetu na pet sa jedan i tri.

Iako su naučnici proizveli još dva embriona metodom matičnih ćelija i surogat majčinstva, i dalje nema živih muških jedinki čak ni među dve preostale jedinke Belog nosoroga u Keniji, uključujući majku i ćerku.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

tramp i zukerberg

Facebook suspendovao Trampa na dve godine

Svet poznatih – 3