in

Presuda Trampu u Senatu već danas? Verovatno oslobađajuća

Donald Tramp

Bivši američki predsednik Donald Tramp mogao bi biti oslobođen već danas nakon suđenja u Kongresu u kojem mu se sudi jer su njegove pristalice sejale nasilje i haos 6. januara.

Senatori će u ulozi svedoka, sudija i porotnika nastaviti suđenje bivšem predsedniku u subotu u 10 sati po lokalnom vremenu, mesec dana nakon što je optužen za „podsticanje pobune“.

Donald Trump, jedini američki predsednik koji je dva puta prošao postupak opoziva, ali ima dobre šanse da bude oslobođen, kao što se to već desilo tokom svog prvog „impičmenta“ pre godinu dana.

Teško je poverovati da će republikanci ići protiv njega u takvom broju

S obzirom na njegovu veliku popularnost s desne strane, teško je poverovati da će se 17 republikanskih senatora prikloniti demokratama i stvoriti kvalifikovanu većinu potrebnu za proglašenje Trampa krivim. Dve trećine senatora trebalo bi da glasaju za Trampovu osudu, a takva odluka sprečila bi ga da bude ponovo izabran u budućnosti.

Trampu se sudi u američkom Senatu zbog njegovog zapaljivog govora u kojem je pozvao pristalice da se „bore protiv pakla“ pre nego što su nasilno ušli u Kongres 6. januara i ugrozili poslanike. U sukobu je poginulo pet osoba, među kojima i policajac.

Dva meseca nakon izbora 3. novembra, Tramp je više puta izneo tvrdnje da mu je ukradena pobeda na izborima.

U petak je njegov demokratski naslednik Džo Bajden, koji je proveo više od 35 godina u senatorskim klupama, rekao da je nestrpljiv da vidi šta će uraditi njegovi republikanski “prijatelji”, izražavajući nadu da će “preuzeti odgovornost”.

Odbrana izneta juče

Trampovi advokati izneli su svoju odbranu u petak nakon što je poslednjih dana devet poslanika demokrata podiglo optužnicu.

Prema izjavama advoka, napad je bio “užasan”, ali proces je nepravedan, a demokratski tužioci licemerni – to je, prema odbrani, “politička osveta”.

Trampov tim predstavio je desetominutni video u Senatu, kolaž odlomaka iz govora istaknutih demokrata: potpredsednice Kamale Haris, senatorke Elizabet Varen, bivše državne sekretarke Hilari Klinton i drugih zvaničnika koji su u svojim rečima koristili reči „boriti se“ govori.

NBC News – prenos sudjenja uživo

„Niste učinili ništa loše“, rekao je Trampov advokat David Šoen demokratama. „To je reč koju ljudi koriste, ali molim vas zaustavite licemerje.“

Odbrana je smatrala apsurdnim povezivati nasilje sa govorom, ističući da je Donald Tramp pozvao pristalice da krenu ka Kapitolu na „miran i patriotski način“.

Uvereni da će Donald Tramp ponoviti isto kada se vrati na vlast, demokratski tužioci pozvali su u četvrtak američke senatore da spreče bivšeg predsednika da se ponovo kandiduje za “podsticanje” pristalica da napadnu Kapitol.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dnevni horoskop za 13. februar 2021. godine!

Google će platiti francuskim medijima 76 miliona dolara za autorska prava