in ,

Google će platiti francuskim medijima 76 miliona dolara za autorska prava

Foto: Chesnot/Getty Images

GOOGLE je pristao da uplati 76 miliona dolara grupi francuskih medija usledeće tri godine nakon dogovora i dugotrajnog spora oko autorskih prava, pokazuju dokumenti u posedu Rojtersa.

Ova dva dokumenta uključuju okvirni sporazum u kojem se navodi da je Google spreman da plaća 22 miliona dolara godišnje grupi od 121 nacionalnog i lokalnog francuskog medija, nakon što pojedinačno potpiše sporazume sa njima.

Drugi dokument je nagodba prema kojoj je Google pristao da istoj medijskoj grupi plati 10 miliona dolara u zamenu za odustajanje od svih trenutnih i budućih tužbi zbog povrede autorskih prava u naredne tri godine, koliko ugovor traje.

Neki mediji tvrde da je sporazum tajni, nepravedan i da ne poštuje zakon

Dogovor je postignut nakon što je Francuska donela novi zakon o autorskim pravima, kao deo šireg zakona Evropske unije, o takozvanim „susednim pravima“.

Ova mera primorava Google i druge velike internet platforme da pregovaraju sa medijima da se dogovore o plaćanju sadržaja koji koriste za svoje IT usluge na mreži, piše Rojters.

Dogovor su osudili drugi francuski mediji koji nisu deo dogovora, tvrdeći da je tajni, nepravedan i da ne poštuje zakon.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Donald Tramp

Presuda Trampu u Senatu već danas? Verovatno oslobađajuća

vakcinacija

Zašto bi trebalo da dobijete bilo koju vakcinu protiv KOVID-19 koju možete.