in

Hoće li na čelo jedne od najmoćnijih zemalja EU doći Marine Le Pen?

makron i le pen

Rani rezultati pokazuju da i predsednik Emanuel Makron i njegova protivkandidatkinja Marine Le Pen neće uspeti da postignu rezultat kojem su se nadali u prvom krugu regionalnih izbora u Francuskoj.

Predviđa se da će centristička stranka gospodina Makrona osvojiti više od 10% glasova – taman toliko da učestvuje u drugom krugu narednog vikenda.

Krajnje desničarski Nacionalni pokret gospođe Le Pen takođe nije ispunio očekivanja.

Oboje zaostaju za konzervativnom strankom Les Republicains.

Jedna od poslanika gospodina Makrona, Aurore Berge, opisala je loš učinak svoje stranke kao “demokratski šamar svima nama”.

Očekivalo se da će stranka Nacionalnog pokreta gospođe Le Pen u prvom krugu glasanja po prvi put pobediti u najmanje jednom regionu. Umesto toga, sada se predviđa da će biti drugi.

Gospođa Le Pen se ne kandiduje, ali je vodila kampanju.

Opisala je rekordno mali odziv birača – projektovanih 66% suzdržanih – kao “građansku katastrofu”.

Rezultate je krivila za nesposobnost vlade da uliva veru u političke institucije. „Pomirimo se s tim da su rezultati obeleženi bujnom, a takođe i istorijskom apstinencijom od skoro 70% zbog nepoverenja u izborni sistem, što ostavlja biračima osećaj da se ništa ne može promeniti, da je sve oduzeto“, rekla je ona.

Birači biraju nova veća za 13 francuskih kontinentalnih regiona, plus jedno prekookeansko, kao i 96 odeljenja. Više od 15.700 kandidata kanc+diduje se za 4.100 mesta.

Ovi izbori se posebno pomno prate, jer su sledeći predsednički izbori za manje od godinu dana. Koristi se za testiranje raspoloženja birača.

Izlazna anketa Ipsosa pokazuje da je konzervativni Les Republicains osvojio 27% glasova, a slede Nacionalni pokret sa 19%. Zeleni, Socijalistička partija i La Republikue En Marche (LREM) gospodina Makrona imaju 11%.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

corona

Epidemiolog Petrović: Delta-soj će se preko leta ‘pritajiti‘, prenosiće ga deca i na taj način će održavati virus do jeseni. A onda će krenuti novi talas…

horoskop

Dnevni horoskop za 21. jun 2021. godine