in

Grčka i Francuska uvode obavezno vakcinisanje zdravstvenih radnika

vakcinacija

Nisu svi zdravstveni radnici zadovoljni ovim potezom

Dok se Evropa bori se sa sve većim brojem slučajeva koronavirusa uzrokovanim varijantom Delta, nekoliko zemalja uvodi obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike, a neki čelnici čak razmišljaju o tome da vakcine budu obavezne za sve.

I Francuska i Grčka slede put Italije, koja je u aprilu uvela obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike, javlja CNN.

Britanska vlada, koja napreduje sa svojim planom ukidanja mera uprkos upozorenjima stručnjaka, ranije je saopštila da će od oktobra propisati mere obaveznog vakcinisanja za osoblje u staračkim domovima.

Nisu svi zdravstveni radnici zadovoljni ovim potezom. U Italiji se ove nedelje saslušava nekoliko sudskih osporavanja onih koji se ne žele vakcinisati. U Velikoj Britaniji peticija protiv plana da vakcine budu obavezne dobila je više od 72.000 potpisa.

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je da će zdravstveni radnici, zaposleni u domovima za stare i oni koji rade s ranjivim i slabim pacijentima u Francuskoj morati da budu vakcinisani do 15. septembra.

Govoreći na LCI televiziji nakon Makronove najave, ministar zdravlja Olivier Veran dodao je da će nevakcinisanim zdravstvenim radnicima biti zabranjen odlazak na posao i neće dobijati plate.

U međuvremenu, grčki premijer Kiriakos Micotakis najavio je u ponedeljak da će vakcinacija biti obavezna za osoblje staračkih domova, a stupa na snagu odmah. Oni koji odbiju biće suspendovani s posla od 16. avgusta, rekao je on, dodajući da će od septembra vakcinacija biti obavezna za sve zdravstvene radnike u javnom i privatnom sektoru.

Micotakis je rekao da će od petka do kraja augusta samo oni koji su primili vakcinu moći da posete zatvorena komercijalna područja poput zabavnih centara, barova, pozorišta i bioskopa.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

erdogan

Vučić i Erdogan razgovarali o Kosmetu: Dijalog jedini način za rešavanje osetljivog pitanja!

Kako jesti hleb bez straha od debljanja