in ,

Epidemiolog Petrović: Delta-soj će se preko leta ‘pritajiti‘, prenosiće ga deca i na taj način će održavati virus do jeseni. A onda će krenuti novi talas…

corona

Dok Velika Britanija zbog porasta broja novozaraženih koronavirusom odlaže dalje ublažavanje mera za mesec dana, a sa skokom zaraženih suočava se i Rusija, Francuska je došla na “zelenu granu” s manje od 2500 novih slučajeva dnevno.

Iako broj zaraženih opada i u Srbiji, pitanje je – treba li se plašiti povratka “eksplozije” virusa na jesen?

Epidemiolog Radmilo Petrović kaže da u Velikoj Britaniji, čija je Vlada prijavila 11.007 novozaraženih, što je najveći dnevni broj od 19. februara, prevladava novi, delta-soj virusa koji je nešto zarazniji od prethodnih sojeva i podseća da je vakcinacija i dalje osnovna mera u zaštiti od širenja epidemije, pišu Novosti.

On napominje da je tačno da u Europi generalno, a naročito u Srbiji opada broj obolelih, ali kako kaže, postoji nešto što je ipak zabrinjavajuće i ukazuje na to da još nije došao trenutak za opuštanje.

– Kod nas sve polako ide nabolje, međutim taj broj opada i u susednim zemljama koje imaju nekoliko puta manji obuhvat vakcinacije i manji postotak vakcinisanih nego mi. To znači da sveobuhvatna vakcinacija u Srbiji nije jedini faktor koji utiče na pad broja novoobolelih, pa to što na pad broja zaraženih u Europi i kod nas očigledno deluje još nešto osim vakcinacije, a što je za sada nepoznato, jeste nešto što me muči i zabrinjava – kaže Petrović.

Ipak, kako dodaje, sa vakcinacijom treba nastaviti, naročito populacije mlađe od 30, odnosno 25 godina.

– Ako kod nas dođe taj delta-soj virusa, on će preko leta tavoriti, biti nevidljiv kod tinejdžera i dece školskog uzrasta koja će se asimptomatski zaražavati i dalje prenositi lanac infekcije od jednog do drugog. Oni će, dakle, održavati, “čuvati” virus do jeseni, a kada dođe hladnije vreme, sezona grejanja i kada se đaci skupe u učionicama, a studenti na fakultetima, onda će najverojatnije krenuti novi talas i povećanje broja obolelih. Naravno, nadamo se da će taj talas biti daleko manji od prethodnih – navodi Petrović.

Epidemiolog kaže da ga čudi da je u Srbiji dozvoljena tolika sloboda u zatvorenom prostoru, koji je i dalje glavno mesto gde se virus prenosi.

– Na otvorenom prostoru takoreći se ništa ne može preneti, jer je temperatura visoka, vlažnost mala, a virus razređen. Ali, mislim da mere u zatvorenom prostoru trebaju biti puno rigoroznije, dakle manji broj ljudi, obvezno sa maskama i fizičkom distancom i na ograničen broj sati – ocenjuje Petrović.

Prema njegovim rečima, broj obolelih koji se dnevno evidentira u Srbiji treba pomnožiti s pet, tim pre jer je broj asimptomatskih slučajeva sve veći.

– Pet puta više imamo onih koji su zaraženi, pet puta više imamo onih koji “seju” virus, a on zahvata ove koji nisu imuni i nisu vakcinisani. Zato verujem da su rigoroznije mere i dalje neophodne kako nam se ne bi ponovila situacija iz 2020. godine – ukazuje Radmilo Petrović.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ceca i dodik

OGLASIO SE HELIKOPTERSKI SERVIS REPUBLIKE SRPSKE: Evo je ko je leteo u Beograd po Cecu Ražnatović kako bi pevala s Dodikom na svadbi

makron i le pen

Hoće li na čelo jedne od najmoćnijih zemalja EU doći Marine Le Pen?