in

Granice Crne Gore ostaju bezuslovno otvorene za državljane regiona

Na novinarsko pitanje kojom se epidemiološkom logikom dozvoljava bezuslovan ulaz iz država regiona, odakle dolazi najveći broj turista i gde je u porastu broj inficiranih, Milena Lipovina Božović iz Ministarstva ekonomskog razvoja je kazala da trenutno ne postoji značajni epidemiološki rizik iz tih država, a da je zbog turističke sezone ekonomski benefit takve odluke veliki

Granice Crne Gore ostaju bezuslovno otvorene za državljane regiona – Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Srbije i Severne Makedonije, kao i za crnogorske državljane koji dolaze iz tih zemalja, saopšteno je 20. avgusta iz Instituta za javno zdravlje.

Za ulazak iz ostalih država treba imati dokaz da je osoba vakcinisana jednom ili dve doze protiv COVID-19, da poseduje negativan PCR test ne stariji od 72 sata, da je prebolela COVID-19 ili da ima negativan brzi antigenski test ne stariji od 48 sati. Ovo se odnosi i na crnogorske gradjane koji dolaze iz tih država, piše Radio Slobodna Evropa.

“Ukoliko lice ne poseduju nijedan od ta četiri dokaza, upućuje se u četrnaestodnevnu samoizolaciju koju je moguće prekinuti nakon šestog dana od ulaska u Crnu Goru uz negativan PCR test”, kazao je direktor IJZ Igor Galić.

On je ocenio da epidemiološka situacija u Crnoj Gori postaje zahtevna i traži dodatni oprez.

Prema poslednjim podacima IJZ od 19.avgusta, samo za jedan dan je u Crnoj Gori bilo 532 novoinficiranih korona virusom, a preminulo je pet osoba povezanih sa pandemijom.

Uporedni podaci po opštinama pokazuju da je najveća četrnaestodnevna incidencija novih slučajeva infekcije korona virusom na 100 hiljada stanovnika registrovana u primorskim gradovima – Ulcinju 2.427, Budvi 2.384 i Tivtu 1.513.

Na novinarsko pitanje kojom se epidemiološkom logikom dozvoljava bezuslovan ulaz iz država regiona, odakle dolazi najveći broj turista i gde je u porastu broj inficiranih, Milena Lipovina Božović iz Ministarstva ekonomskog razvoja je kazala da trenutno ne postoji značajni epidemiološki rizik iz tih država, a da je zbog turističke sezone ekonomski benefit takve odluke veliki.

“Bez balansa između zdravlja i ekonomije nema ni zdravlja ni ekonomije”, rekla je Lipovina Božović, i dodala da Crna Gora nije mogla sebi da dozvoli još jednu katastrofalnu turističku sezonu.

Iz Komisije za zdravstvo opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) su 19. avgusta ocenili da je potpuno izgubljena kontrola nad epidemijom, i da za to smatraju odgovornim ministarku zdravlja Jelenu Borovinić Bojović, kao i premijera Zdravka Krivokapića i Vladu koji je podržavaju.

Jelena Borovinić Bojović je na čelu Ministarstva zdravlja od početka decembra 2020, kada je izabrana nova Vlada premijera Zdravka Krivkapića glasovima Demokratskog fronta, Demokrata i građanskog pokreta URA. Time je nakon tri decenije vlasti DPS prešao u opoziciju.

Novim merama koje će važiti do 10. septembra je posedovanje jednog od epidemioloških papira uslov i za učesnike privatnih proslava u ugostiteljskim objektima, kao i posete ustanovama kulture.

Takođe je zabranjeno zadržavanje više od 50 punoletnih lica na otvorenom javnom prostoru, uz poštovanje propisanih mera nošenja maski i držanja odstojanja.

Mere zabrane okupljanja više od 50 lica na otvorenom važiće i tokom nekoliko već najavljenih masovnih skupova.

Iako još nije zvanično potvrđeno, svečani doček poglavara Srpske pravoslavne crkve Portfirija najavljen je za 4. septembar u Podgorici, dok se 5. septembra očekuje ustoličenje Joanikija za mitropolita te crkve na Cetinju.

Povodom ustoličenja su najavljeni protesti za 22. avgust i na dan ustoličenja početkom septembra, oba na Cetinju.

Napisao KnK

Šta mislite o ovome?

45 Points
Upvote Downvote

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Merkel i Putin sukobili se oko Navalnog tokom posete kancelarke

ZyCoV-D

Indija odobrila prvu DNK vakcinu na svetu protiv virusa korona